Väder-Nils: ”Visst hoppas jag på en vit jul”

Niklas Holmqvist
Niklas Holmqvist
Första advent närmar sig med stormsteg och julkänslorna börjar dyka upp hos oss flesta. Men snön lyser med sin frånvaro.
– Den mesta snön hamnar egentligen inte här, säger SVTs meteorolog och södermalmsbon Nils Holmqvist.

Snökaos, halka och förseningar i kollektivtrafiken är ingenting ovanligt under vintermånaderna. För en vecka sedan var det dags för den första snön i Stockholmsområdet.

Men nu är det 5 grader och regn. Med andra ord: en vanlig novemberdag i Stockholm.

Enligt SVTs-meteorolog Nils Holmqvist, känd som väder-Nils, är dagens november-väder i synk med tidtabellen för hur vädret brukar vara så här års, även om det var snökaos vid samma tid förra året.

– Det är lite mer ruggiga skurar, men ingenting konstigt eller anmärkningsvärt. De här dagarna är lite spännande – ska det regna eller snöa?

I Stockholm ser vädret grått ut samtidigt som SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftigt snöfall längst kusten i Västernorrland och Västerbotten.

Kan vi räkna med en vit jul i Stockholm?

I Europa blir det lite mildare väder i slutet av veckan, så vi får vänta några dagar till på att snön ska falla. Tids nog kommer temperaturen att ligga runt nollan – då kan vi nog få se lite snö, förklarar Nils Holmqvist.
– Men jag vet inte hur lång tid snön kommer att ligga kvar på marken, forsätter han.

För två jular sen var det nästan samma temperatur på julafton som på midsommarafton. Är det det vi ska ställa in oss på i år också?

– Det är för tidigt att säga. Självklart hoppas jag på en vit jul, men jag tycker om när det är sommarunderlag dit jag ska köra. Jag är inte så van bilförare, säger Nils Holmqvist.