Väderdramatik när torget invigdes

136 gånger 67 meter torg är nu högtidligen invigda i Täby centrum. Leif Gripestam (M) klippte bandet. Foto: Eva Cloarec
136 gånger 67 meter torg är nu högtidligen invigda i Täby centrum. Leif Gripestam (M) klippte bandet. Foto: Eva Cloarec
Solen byttes till oväder när bandet äntligen skulle klippas för Täbys 9 112 kvadratmeter stora torg.

I lördags stod matvagnarna på plats med aptitretande dofter, liksom segwaybanan, kommunens vita infotält och två enorma nät med ballonger på varsin sida om scenen. Det var äntligen, efter flera förseningar, dags för invigningen av Täby torg.

Klockan 11 presenterade sig konferencieren Fredrik Berling, som bland annat varit programledare för SVT:s Hjärnkontoret.

Täbys landskapsarkitekt Poa Collins berättade att torget är lika långt och brett som Mariatorget, att 29 plataner har planterats samt att den kulliga orangea lekplatsen heter Möjligheternas fält och att vattenspelet är ett av landets största.

Solen sken och feststämningen var i antågande.

Det blågula bandet spändes upp och det var dags för kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M) att äntra scenen. I samma stund slog vädret om. Mörka moln tornade upp sig och det började blåsa kraftigt. Och när han lyfte saxen för att klippa kom ett kraftigt regn.

Ballonguppsläpparna kom av sig men till slut seglade de färgglada iväg. Folk försvann in i centrum för skydd. En av dem var Leif Gripestam.

– Efter åtta och ett halvt års arbete är jag jätteglad över att det är klart nu. Torget kommer att bli väldigt mysigt när alla uteserveringar är på plats.

Kommer du själv att hänga här någonting?

– Ja, abslout. Med en glass eller ett glas vin kanske.

Efter regn kom sol och festen kunde fortsätta.