ANNONS

Trots vädjan: Folk fortsätter slösa vatten

Vattenspridare
Uppmaningen att hushålla med vattnet hade ingen effekt i Stockholm.
För två veckor sedan varnade vattenverken för att vattenförbrukningen var för hög och måste minska. Nu visar det sig att folk i stort sett struntade i uppmaningen.
ANNONS

– Vi ser ingen synbar effekt av den vädjan vi gått ut med. I stället har vattenförbrukningen varit väldigt hög sedan värmen kom i maj, säger Johan Krüger, kommunikationsansvarig på Norrvatten.

Norrvatten producerar dricksvatten för 14 kommuner i norra delen av länet, däribland Danderyd, Järfälla, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby, Uppland bro, Vallentuna, Vaxholm och Österåker. För två veckor sedan gick man ut med en uppmaning till allmänheten att spara på vattnet, eftersom man då var nära sitt kapacitetstak.

Är ni besvikna på att folk struntat i uppmaningen?

– Det klart att vi funderar på vad det beror på – man har gjort såna här uppmaningar i andra delar av  landet och där har man sett tydliga resultat, exempelvis i Skåne och Göteborg. Men där har man också gått ut hårdare i sin vädjan .

– Men det är klart att vi hade hoppats på en större effekt.

Frida Österdahl, spill- och dricksvattenansvarig på Roslagsvatten är besviken på att uppmaningen inte hörsammats bättre:

– Tyvärr var inte folk så hjälpsamma den här gången. Vattenförbrukningen är fortfarande väldigt, väldigt, hög. Nu hoppas vi på mer regn och att temperaturen ska sjunka lite så att folk inte vattnar så mycket i sina trädgårdar. Det vattnas mycket på parkanläggningar, fotbollsplaner och byggnationer där man vill ha gröna gräsmattor för att kunna sälja bostäder. Det har jag sett flera exempel på, till och med dagtid när solen gassar och säkert hälften av vattnet ångar bort.

ANNONS

– Men det är bättre att man har en gul gräsmatta än att folk inte kan spola eller laga mat.

Tyvärr var inte folk så hjälpsamma den här gången

Frida Österdahl, Roslagsvatten

På Norrvatten hoppas man på en ”semestereffekt” – att vattenkonsumtionen sjunker som den brukar efter midsommar, då många hushåll i Stockholm åker på semester.

– Ja , vi tror att det kan bli likadant i år, säger Johan Krüger.

Enligt siffror från Norrvatten var den genomsnittliga totala dygnsförbrukning under 2017 cirka 135 000 kubikmeter vatten. Nu under maj och juni har förbrukningen vissa dygn varit över 180 000 kubikmeter.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.