Välj ditt område
Nobel Center.
Nobel Center.

Vädjar till M: Dra tillbaka förslaget

Nyheter Överklagandena avslogs. Ändå fortsätter protesterna mot Nobel Center.
Den 21 april samlas demonstranter vid Stockholmsmoderaternas årsmöte.

Det senaste beskedet om Nobel Center kom i februari. Då meddelade länsstyrelsen att samtliga överklaganden av bygget avslås. Det innebär att detaljplanen fastställs.

Läs mer: Avslår överklaganden om Nobel Center

Vädjar till Moderaterna

Men striden om bygget fortsätter. Den 21 april klockan 17.00 samlas motståndare till Nobel Center utanför Moderaternas årsmöte på Garnisonen på Karlavägen.

– Jag är väldigt imponerad av det jättelika motstånd som finns. Svenskarna är på stridsstigen, säger Björn Tarras-Wahlberg, från nätverket Bevara Blasieholmen som håller i demonstrationen tillsammans med 12 andra organisationer.

”Det här är skadligt både för dem och för stockholmarna”

Det var M och S som med hjälp av C röstade igenom beslutet att bygga Nobel Center på Blasieholmen, medan resten av partierna var emot. Nu vill organisationerna att Moderaterna drar tillbaka förslaget.

– Jag tror att Moderaterna måste sansa sig och inse att det här är en katastroffråga för dem. Folk är urförbannade och är beredda att överge partiet helt och hållet. Att genomföra det här är skadligt både för dem och för stockholmarna, säger Björn Tarras-Wahlberg.

Dåliga odds för kritikerna

Demonstrationen är en i raden av sammankomster som anordnats för att få ett stopp på bygget på Blasieholmen. I september samlades hundratals demonstranter utanför Nobelstiftelsens kansli i Humlegården för att uttrycka sin ilska mot bygget som de kallar ”förödande” för Stockholm.

Men oddsen är inte på kritikernas sida. Länsstyrelsens beslut om att avslå överklagandena har lämnat dem med ett sista alternativ: att överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen. Björn Tarras-Wahlberg är ändå hoppfull.

– Vi vill nå moderaterna med budskapet att detta bygge är fördärvligt för stockholmarna. Det finns fortfarande tid att dra tillbaka förslaget, säger han.

Talare som bjudits in till demonstrationen imorgon är bland andra skådespelarna Jan Malmsjö och Anita Wall, och skönhetsrådets Winston Håkansson. Närvarar gör också Hembygdsförbundet, nätverket Arkitekturupproret och Svenska byggnadsvårdsföreningen.

 

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Två personer vid en bankomat i Alby för att ta ut pengar som tillhör en äldre man. Bedrägeri
Brott

Åldringsbrott: Här stjäls pengar av 80-åring

Nyheter

Hovrätten friar män från grov gruppvåldtäkt

Sport

Sportsvepet: Stockholm nobbar vinter-OS 2026

Brott

Rånare förde bort man i handbojor

Brott

Beskyddarverksamhet ett utbrett problem

Nyheter

KARTA: Alla eldar i hela Stockholm