Våffelprojekt gav SM-plats i UF

UF-företaget "Wafflie" hämtar sin inspiration från amerikanska matvanor.
UF-företaget "Wafflie" hämtar sin inspiration från amerikanska matvanor.
Konceptet med lättlagade våfflor går hem hos idrottsföreningarna.
Konceptet med lättlagade våfflor går hem hos idrottsföreningarna.
Fyra elever på Rönninge gymnasium har gått vidare till SM i Ung Företagsverksamhet (UF) med sitt företag "Wafflie".

Gänget har under hösten och våren lagat våfflor i skolköket som sedan frysts ned och sålts till idrottsföreningar.

– Vi tillverkar dem och sedan lägger man dem snabbt i brödrosten. Det är ofta ganska tråkigt utbud i kioskerna och det här är något unikt och enkelt att tillaga, berättar Sofia Brusseling Lindquist.

Hon står bakom projektet tillsammans med klasskamraterna Josefin Flink, Thomas Pietsch och Rebecca Kronvall. De läser alla tredje året på ekonomiprogrammet på Rönninge gymnasium.

Våffelinspirationen kommer från USA där man gärna äter våfflor till både frukost och mellanmål.

När de deltog på Stockholmsmässan i ”Entreprenörskap på riktigt” tidigare i veckan hamnade deras projekt på andra plats i kategorin ”Årets Vara” för Stockholmsregionen. Det ledde till en plats i SM i Ung Företagsverksamhet (UF) i maj där de kommer att tävla mot företag från hela landet.

– Vi har kollat på dem från Stockholm och det är ingen som har en unik matvara. Nu går vi vidare med lite mer självförtroende och känner att det finns möjlighet att fortsätta, säger Sofia Brusseling Lindquist.

För stunden säljer de våfflor till idrottsföreningarna Järna SK och Nykvarns Steelers.

– Vi ska snart ha ett möte med en förening i Tullinge och har varit i kontakt med flera andra, berättar Sofia Brusseling Lindquist.

Fakta

UF-företagande

Ung Företagsamhets utbildning UF-företagande erbjuder ungdomar i åldern 16-20 år en möjlighet att driva ett eget företag i utbildningssyfte under ett läsår som en del av sina gymnasiestudier.

Källa: Ung Företagsamhet