Våg av bilstölder drabbar Brunna

Biltjuvar härjar i Brunna. Jan-Olof Andersson har drabbats två gånger.

Nu senast var tjuvarna så fräcka att de slog till precis utanför köksfönstret – bara ett par meter från hans fru.

Den senaste tiden har många bilägare i Brunna mötts av en otrevlig syn när de kommit ut på morgonen för att köra till jobbet. I många fall har bildörrar brutits upp, kåpor och paneler inuti bilarna slagits sönder och tändningslås varit sönderbrutna. I några fall har bilen varit puts väck.

Från 29 oktober fram till 4 december inträffade 16 bilstölder eller försök till bilstölder i kommunen. Förra året var siffran sex anmälningar samma period.

Den stora majoriteten av årets incidenter inträffade i Kungsängen: 13 stycken.

Det verkar som att någon eller några biltjuvar härjar i området.

En av dem som drabbats är Jan-Olof Andersson i Brunna. För andra gången i år blev hans Ford utsatt för ett stöldförsök i slutet av november.

– De bröt sönder dörren och låset, slog sönder kåporna runt ratten och bröt sönder tändningen. Förra gången var i juli så jag har i princip hållit på att laga bilen fram till det hände, säger han.

Stöldförsöket inträffade under tiden som Jan-Olof Anderssons fru stod i köket. Bilen var parkerad precis intill köksfönstret.

– Det är så jäkla fräckt gjort. Bara några meter från där frugan stod. Men också lite obehagligt att de var så nära, säger Jan-Olof Andersson.

Hans fru märkte inget. I stället var det en granne som uppmärksammade vad tjuvarna höll på med och skrämde i väg dem. Jan-Olof Andersson ringde polisen, men berättar att ingen kom för att titta på bilen, säkra spår eller leta efter de misstänkta. Häromveckan fick han ett brev på posten om att fallet var avskrivet.

– Jag tycker att det är lite tråkigt. Om de kommit hit direkt hade de kanske kunnat ta dem och förhindrat tio andra bilstölder i området, säger Jan-Olof Andersson.

Frustrationen över den senaste tidens bilstölder är något han delar med andra drabbade Brunnabor.

Björn Svensson vid närpolisen säger att han förstår bilägarnas irritation.

– Det tar inte lång tid att orsaka mycket skada och det blir stora konsekvenser för bilägaren. Samtidigt måste vi ha teknisk bevisning eller vittnen för att kunna gripa dem. Det är en resursfråga, säger han.

Polisen har riktlinjer om att prioritera mer allvarliga brott och grövre stölder, inte minst inbrott i bostäder.

När valet står mellan att göra en teknisk undersökning i en inbrottsdrabbad villa eller i en bil med sönderbrutet lås blir polisens val oftast villan.

Men det betyder inte att det saknas misstankar.

– Att det är många försök till stöld av bil tyder på att det är några personer som inte riktigt vet hur de ska bära sig åt. Vi förmodar att det är ungdomsrelaterade brott, säger Björn Svensson.

Tjuvarna ger sig oftast på äldre bilar som är lättare att tjuvkoppla. Favoritmärket är Ford. Björn Svensson råder ägare till äldre bilar att försöka förebygga brott. Till exempel genom att sätta på en rattkrycka.

Det är precis vad Jan-Olof Andersson i Brunna har gjort. Numera är det i stort sett omöjligt att stjäla hans bil.

– Vi har länge varit förskonade här i området, men inte nu längre. Man blir arg och förbannad. Det är så onödigt, säger han.

Det är så jäkla fräckt gjort. Bara några meter från där frugan stod”, säger jan-Olof Andersson om senaste inbrottet i hans bil.

Fakta

Bilstölderna ökar

Antal anmälningar av stöld av bil och försök till stöld av bil perioden 29 oktober4 december 2011 och 2012:

2011: 6 anmälningar.

2012: 16 anmälningar.

13 av de 16 anmälningarna 2012 har gjorts i Kungsängen.

Källa: Polisen