Våg av fräcka stölder på restauranger

Förra veckan inträffade tre likartade stölder i Vasastan. Gemensamt för brotten är att tjuvarna stulit värdesaker genom att distrahera sina offer.

När två syskon satt på en restaurang på Oden­gatan förra tisdagen kom en man, som uppges vara i 35-årsåldern, fram till dem och lämnade en lapp på det bord de satt vid.

Syskonen trodde att mannen tiggde pengar. Strax därefter upptäckte systern att hennes mobiltelefon var borta.

Klockan 16 samma dag blev en 63-årig kvinna bestulen på sin Iphone efter att ha blivit distraherad av två kvinnor i 25-årsåldern på en restaurang på Dalagatan.

Kvinnorna ska, enligt anmälan, ha satt en matbricka under näsan på 63-åringen så att hon tappat uppsikt över sin mobiltelefon som låg på bordet.

I torsdags var det dags igen. En man i 25-års­åldern frågade en 51-årig kvinna om det var ledigt vid hennes bord. Kvinnan svarade ja. När mannen gick från kaféet på Sveavägen var upptäckte hon att hennes dator var stulen.

Den här typen av fickstölder där tjuven distraherar sitt offer går i vågor och har nu återvänt till Vasastan, enligt närpolisen.

Fickstölderna på Norrmalm och i Vasastan har ökat kraftigt de senaste åren. Förra året anmäldes 4 620 fickstölder jämfört med 3 244 året innan, enligt Brottsförebyggande rådet. Det är en ökning med 30 procent.

När mannen gick från kaféet upptäckte kvinnan att hennes dator var stulen.