Våg av inbrott via balkongen

Gary Villingstam i Västertorp är aktiv i bostadsrättsföreningens grannsamverkansgrupp i Västertorp. ”Vi känner varandra väl och håller koll”, säger han.
Gary Villingstam i Västertorp är aktiv i bostadsrättsföreningens grannsamverkansgrupp i Västertorp. ”Vi känner varandra väl och håller koll”, säger han.
När folk ligger och sover – då bryter sig tjuvarna in genom balkongen.

Polisen misstänker att samma gärningsmän ligger bakom en handfull inbrott i söderort.

Det är tiden och tillvägagångssättet som gör att polisen studerar dessa anmälningar noga. I samtliga fall har tjuvarna slagit till i skydd av mörkret, sent på kvällen.

– Gemensamt för brotten är att de begåtts från klockan 22–23 på kvällen och att gärningsmännen brutit upp balkongdörren. Det är väl just tidsaspekten, att det är ett relativt avgränsat område och flera nätter i rad, som gör att vi tror att det kan vara samma personer bakom, säger Marcus Willner, bearbetare på polisens seriebrottsgrupp i Stockholm.

Det handlar om sex inbrott och inbrottsförsök som under bara några dagar gjorts i lägenheter i Västertorp, Västberga, Solberga, Enskede-Årsta och Bredäng. Flera av lägenhetsinnehavarna har sovit när tjuvarna börjat bryta på balkongdörren på nedervåningen.

På Hökmossevägen tog sig tjuven eller tjuvarna in någon gång mellan klockan 22 och klockan 02 natten mot den 8 maj. Balkongdörren bröts upp medan lägenhetsinnehavaren sov. Bytet blev enligt anmälan elektronik, bland annat en dator och en kamera.

En lägenhet på Puckgränd i Västertorp fick påhälsning några kvällar tidigare, men där stannade det vid ett inbrottsförsök.

– Den boende vaknade av ljud från balkongen och såg en person hoppa ner därifrån, berättar Marcus Willner.

Liknande inbrott eller inbrottsförsök har även gjorts på Sulvägen, Årstavägen, Skönviksvägen och Lilla Sällskapets väg. På den sistnämnda adressen greps en av de två misstänkta gärningsmännen.

– Männen flydde ut på baksidan, och en av de misstänkta greps när polisens hundpatrull sökte i området, säger Mikael Sundberg vid Skärholmens när­polis.

Seriebrottsgruppen utesluter inte att den gripne mannen och hans kompanjon kan ligga bakom flera av balkonginbrotten och följer ärendet med stort intresse. Lokaltidningen Mitt i har dock inte lyckats nå den ansvarige utredaren för att få reda på vilka misstankar som riktats mot personen.

Barbro Molin, som är aktiv i en grannsamverkansgrupp i Västertorp, ryser när hon hör talas om de aktuella fallen.

– Usch, det låter verkligen otäckt att tjuvar tar sig in när man sover, säger hon.

Den bostadsrättsförening som hon själv bor i har haft källar- och garageinbrott. Men bostadsinbrott via balkongen har man varit förskonad från.

– Vi bor i ett nybyggt hus och har lås på både balkongdörrarna och fönstren. Ska du in måste du slå sönder rutan och krypa in, för dörren går inte att öppna, säger Gary Villingstam, som är eldsjälen i grannsamverkansgruppen.

Nyckellås på insidan av balkongdörren är något som även rekommenderas av Ann-Charlotte Karlsson, grannsamverkansansvarig vid Skärholmens närpolis.

– Men det gäller att du inte låter nyckeln sitta kvar i låset, vilket en del tyvärr gör, säger hon.

Att hålla koll på vilka som rör sig i bostadsområdet på kvällen är också en bra brottsförebyggande åtgärd.

– Och om det händer något är vi väldigt tacksamma om vi får veta åt vilket håll tjuvarna försvann, säger Ann-Charlotte Karlsson.

Fakta

Förebygg inbrott

Lämna inte balkongdörren på glänt.

Utrusta gärna balkongdörr och fönster med nyckellås.

Använd brytskydd, alltså en metallplatta i mellanrummet mellan dörr och karm.

Samverka med grannarna och var observant på vad som händer i bostadsområdet.

Lämna inte stegar, trädgårdsredskap eller liknande utomhus.

Vill du starta grannsamverkan där du bor: Ring polisen på 114 14.

Källa: Grannsamverkan/polisen