ANNONS

Våg av stölder från äldre på servicehus

Erik Wigfors, vars mamma bor på Baggeby gårds servicehus, oroas av stölderna.
Erik Wigfors, vars mamma bor på Baggeby gårds servicehus, oroas av stölderna.
”Nu har min mamma tvingats anmäla stölder till polisen två gånger under loppet av ett år. Det är inte okej, säger Erik Wigfors, vars mamma bor på Baggeby gårds servicehus.
”Nu har min mamma tvingats anmäla stölder till polisen två gånger under loppet av ett år. Det är inte okej, säger Erik Wigfors, vars mamma bor på Baggeby gårds servicehus.
Äldre vittnar om oro på servicehuset efter stölderna.

Sammanlagt 11 polisanmälningar om stölder har gjorts det senaste året – samtliga utredningar har dock lagts ned.
ANNONS

– Det är klart att man blir orolig. Nu har mamma inom loppet av ett år två gånger tvingats anmäla stölder till polisen. Det är inte okej, säger anhörige Erik Wigforss, som har sin mamma boende på Baggeby gårds servicehus.

Han fortsätter:

– Det är orimligt många som har anmält nu och att det handlar om äldre människor är fruktansvärt. Det måste få ett stopp, säger Erik Wigforss.

Enligt honom är det flera inom personalen som har nycklar och han menar att de rör sig i lägenheterna när de boende är på andra ställen, till exempel när de har gemensam fika.

– Det skapar en osäkerhet hos alla de äldre och det är fruktansvärt.

Under 2015 anmäldes 10 stölder på Baggeby gårds servicehus och under 2016 har det hittills inkommit en anmälan.

Fredrik Wiggerud, polisinspektör på brottsamordningen vid Citypolisen har gått igenom samtliga anmälningar och enligt honom finns det ingenting att anmärka på.

– Vi ifrågasätter inte brotten, det är helt säkert saker som har försvunnit. Men det är hur de har kommit bort som är svårt för oss att reda ut. Brotten löser sig inte själva, om man säger så. Det är klart att det är väldigt tråkigt när äldre människor känner att de blivit utsatta för så otrevliga brott och vi utreder allt som vi kan.

Han konstaterar även att det är svårt att utreda brott om det inte är klarlagt om personen förlagt det som är borttappat eller om det blivit stulet.

ANNONS

– I de fall det funnits spår eller saker att kolla upp har polisen gjort det utan att några konkreta misstankar mot personer har uppstått. Vi har även pratat om problemet med de ansvariga på boendet men samtalen har inte lett till några konkreta förslag om hur problemet skall lösas.

Anmälningarna rör kontanter, smycken och i ett fall har en av de boende anmält att medicin försvunnit.

– Det ser inte bra ut, säger Per Wiktorsson, områdeschef för Lidingö stads hemtjänst.

– Vi uppmanar alltid de boende att anmäla och vi försöker alltid ge information och det stöd vi kan till polisen. Vi vill att detta ska klaras upp. Vi vill att det ska komma fram om någon av personalen ligger bakom stölderna. Om det visar sig att det är personal inblandad är det grund för avsked.

Har ni på något sätt försökt förebygga händelserna?

– Vi jobbar med det på olika sätt. All personal måste visa upp belastningsregister innan de anställs. Sedan pratar vi om det med personalen och med viss försiktighet försöker vi uppmana de boende att undvika att ha kontanter hemma.

Han menar även att det funnits fall då ledningen gått in och ersatt de boendes förluster.

Fredrik Wiggerud vid Citypolisen berättar att han reagerade på att det under förundersökningarna framkommit att all personal har tillgång till nycklar som används för att låsa upp de boendes dörrar.

– Har man problem med stölder kanske man ska begränsa den tillgången, säger han.

Men Per Wiktorsson menar att nycklarna hänger i ett speciellt nyckelskåp och att ledningen kan se vem som tagit ut nycklar vid en viss tid.

Får personalen vistas i de boendes lägenheter när de själva inte är där?

– Nej, verkligen inte.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.