ANNONS

Våg av bostadsinbrott i Hägersten

Aspudden, en av de mest drabbade stadsdelarna.
Aspudden, en av de mest drabbade stadsdelarna.
En våg av bostadsinbrott har drabbat Hägersten med 26 fullbordade inbrott på elva dagar.
Det är framför allt lägenheter på markplan som fått påhälsning.
Polisen grep i förra veckan en man som misstänks för två inbrotten.
ANNONS

– I princip alla bostäder som haft inbrott har varit lägenheter, och nästan alla ligger på markplan, eller i husets nedre våningar, säger Susan Friberg, operativ koordinator på Skärholmens lokala polisområde.

Tjuvarna har tagit sig in genom att bryta upp balkongdörren eller ett fönster.

Det handlar enligt polisens statistik om 26 fullbordade bostadsinbrott mellan 15 januari och 26 januari.

Bland stadsdelarna har Aspudden och Örnsberg varit särskilt utsatta, enligt polisen. Flera adresser i de nybyggda kvarteren i Örnsbergs industriområde och ner mot Vinterviken har haft påhälsning. Några inbrott har även skett på Hägerstensåsen och i Västertorp. Och i Mälarhöjden rapporteras fyra inbrott på samma gata.

På torsdagseftermiddagen grep dock polisen en man, efter att ett vittne slagit larm och lämnat signalement vid ett pågående inbrott i Västertorp. Mannen anhölls senare som misstänkt för grov stöld genom inbrott i bostad. Polisen misstänker även att han är inblandad i ett annat inbrott i en grannbostad.

Nu pågår tekniska undersökningar för att se om mannen kan kopplas till ytterligare brott.

Susan Friberg råder alla som bor på markplan eller första våningen att se över sina fönsterhakar och låsanordningar på balkondörren, så att tjuven inte bara behöver ta ett tag med kofoten för att komma in.

ANNONS

– Det gäller att försvåra för tjuvarna, göra det så krångligt som möjligt. Larm är också ett alternativ, men det är ingen garanti för att slippa inbrott, säger hon.

Rådiga grannar som håller utkik är också något som polisen gillar.

– Vi hade ett inbrottsförsök i helgen, som en granne såg från balkongen och ringde 112. Man ska alltid ringa larmnumret 112 när det handlar om pågående brott, ring inte till polisens växel, säger Susan Friberg.

ANNONS