Våga överraska vid julbaket

Linn Danielsson och Susanna Söderman från Svenska Bagarlandslagets juniorlag sopade banan med allt motstånd i EM. Till vardags är de bagare i Stockholm.
Linn Danielsson och Susanna Söderman från Svenska Bagarlandslagets juniorlag sopade banan med allt motstånd i EM. Till vardags är de bagare i Stockholm.
För en månad sedan vann bagarna Susanna Söderman och Linn Danielsson EM-guld i Frankrike med sina goda bullar.

Nu bjussar guldduon Mitt i:s läsare på sina bästa tips inför julbaket.

Enorma degblandare, jässkåp och kavlingsmaskiner står i rader. Bullar reser sig på plåtar i ugnen, det doftar saffran och choklad. Här i Jästbolagets innovationscenter har bagarna Susanna Söderman och Linn Danielsson legat i hårdträning sedan i somras. Resultatet: guld för Sverige i EM Unga bagare i november.

Med enkla medel kan vilken amatörbagare som helst lyckas med bakningen i jul, betonar de.

Steg ett är att överraska.

– Många är rädda för att pröva något nytt på julen. Man gör lussebullar och pepparkakor som man alltid gjort eftersom man inte vill misslyckas när släkten kommer. Men jag tycker man ska vara lite djärvare, säger Susanna.

– En bulle med två russin i är inte jättekul. Ha vit choklad eller citroncest i degen. Julen är en bra chans att leka lite och bjuda släkten på provsmakning, säger Linn.

Steg två för att imponera på gästerna i jul är tålamod. Att ösa i en massa mjöl för att degen känns kladdig är en klassisk tabbe. Men ju mer mjöl desto torrare bulle. Tricket är att jobba ihop degen länge, gärna med maskin.

– Degen ska ha bra gluten. Man ska kunna dra i degen utan att den spricker och det ska nästan gå att titta igenom den, säger Susanna.

Att använda 37-gradigt vatten till degen kanske ger den stressade hemmabagaren ro, värme får den att jäsa snabbt, men proffsen rekommenderar ändå kallt vatten.

– Jästen dör av värme. Man kan använda fingervarmt vätska för en okej bulle. Men vi använder alltid kallt vätska. Jäsningen tar längre tid men bullarna blir mycket saftigare. Allt ska gå väldigt fort när man bakar hemma, men ha tålamod. Lägg upp en julgardin medan du väntar på degen, föreslår Susanna.

Steg tre i tjejernas bakskola är precision. Det kan verka lite tjatigt att mäta ingredienser i gram, men det är värt besväret. En termometer till knäck och bröd kvalar också in som årets julklapp, tycker Linn.

– Man kan få en bra våg för några hundralappar. Och temperaturen är väldigt viktig, säger hon.

Till sist handlar det om att gilla hantverket. En glad bagare ger goda bullar. Kreativitet och glädje är viktiga ingredienser, konstaterar duon, som gärna sjunger i köket.

– Det gör inget att behöva ställa klockan på 02:45 när man vet att man ska baka. Nybakat gör ju andra glada också, säger Susanna.

En plåt nygräddade saffranssnäckor plockas ur ugnen. I stället för sedvanliga russin har bullarna fyllts med vit choklad och mandel.

– Julen handlar ju väldigt mycket om tradition. Baka gärna klassiskt, men med en tvist, säger Linn.

Fakta

EM-snäcka med saffran

En julig variant på bagarduons vinnande EM-snäcka.

Ingredienser:

1150 g mjöl

225 g socker

250 g rumsvarmt smör

60 g jäst

10 g salt

500 g mjölk

2 pkt saffran

100 g mandelmassa + 80 g smör

Stöt saffran i mortel och koka med mjölken. Låt svalna. Blanda ihop övriga ingredienser och tillsätt saffransmjölken. Jäs degen till dubbel storlek. Kavla ut degen och bred på mandelmassa blandad med smör. Rulla ihop och skär i kubbar. Jäs 30 min. Grädda på 200 grader i 8 minuter.