Vågade inte ha hund kvar

Gunilla Melkersson säger att rottweilern är den snällaste hunden som hon passar på sitt hunddagis. Hon förstår inte Väsbyhems kamphundspolicy. ”Jag har jobbat med hundar i snart 20 år. Om en hund beter sig negativt så beror det mer på andra faktorer än just vilken ras den tillhör”, säger hon.
Gunilla Melkersson säger att rottweilern är den snällaste hunden som hon passar på sitt hunddagis. Hon förstår inte Väsbyhems kamphundspolicy. ”Jag har jobbat med hundar i snart 20 år. Om en hund beter sig negativt så beror det mer på andra faktorer än just vilken ras den tillhör”, säger hon.
Mannen kände sig tvingad att avliva sin Rottweiler efter Väsbyhems hotfulla brev.

Nu kommer bostadsbolagets kamphundslista att ses över.

– Det finns många tolkningsproblem, säger Väsbyhems ordförande.

Åtta hundar kommer gående i eftermiddagssolen. I kopplen håller Gunilla Melkersson, hundproblemskonsult och instruktör från Upplands Väsby. Hon säger att det inte behövs en kamphundslista.

– Man kan inte döma en hund efter rasen. Det är ägarens engagemang och kunskap det hänger på, säger hon.

Väsbyhem införde för fem år sedan en ny policy för alla som skriv­er på nytt kontrakt i bostadsbolaget.

Policyn innebär att man inte får bo i Väsbyhems lägenheter om man har en hund av så kallad kamphundstyp. Bostadsbolaget gjorde­ en lista utifrån det dåvarande kamphundslexikonet som fanns på Svenska kennelklubbens hemsida.

I mitten av februari fick en man som bor ett av Väsbyhems radhus ett brev från bostadsbolaget.

I brevet stod det att Väsbyhem fått reda på att mannen hade en av de förbjudna hundarna boende i radhuset, en rottweiler, och att ”åtgärd måste tas omgående”.

Mannen var rädd för att vräkas och skriver till Väsbyhem att han därför valde att avliva sin hund.

Ulla Lindgren Hjelte, ansvarig för störningsärenden hos Väsbyhem, säger att hon chockades när hon läste mannens mejl om avlivningen.

– Det var ett väldigt drastiskt beslut. Vi uppmanar absolut inte till att man ska avliva sina hundar. De kunde till exempel ha omplacerat den, säger hon.

Väsbyhem valde att införa ­sin kamphundspolicy efter att två katter och ett barn blivit bitna av just kamphundar. Policyn gäller alla som skrivit på kontrakt efter 2007.

– Vi har valt att lyssna på den stora massan som kan tycka att sådana här hundar är obehagliga. Vi har helt enkelt varit tvungna att välja sida, säger hon.

Statistiken över hundattacker, och därmed vilka hundar som oftast biter, är bristfällig.

Men enligt en brittisk undersökning hamnar tax och chihuahua högst i topp på listan över raser som bitit eller försökt bita en främling. Rottweiler hamnar inte ens på topp tio i studien.

– Alla raser kan bitas. Oftast är det de små som bits mest, säger Gunilla Melkersson.

Fredrik Steen, känd som Hundcoachen på TV4, har också reagerat mot Väsbyhems agerande.

– Just nu finns inte schäfer eller belgisk vallhund med på listan. Men de används ju av till exempel polis just på grund av att de kan uppvisa aggressiva egenskaper. Ska inte heller de få bo i lägenhet? säger han.

Fredrik Steen menar att det redan i dag finns stöd i hyreslagen för att få bort stökiga hundar, och att listan därför inte behövs.

– Farliga hundar är ett individproblem, inte ett rasproblem.

Väsbyhems styrelseordförande, Kent Hjalmarsson, (M), säger att listan nu ska ses över och att bolaget ska utforma en ny husdjurspolicy.

– Det finns många tolkningsproblem. Vad händer till exempel vid korsningar? Därför måste vi se över detta, säger Hjalmarsson.

Fakta

Förbjudna raser

American pitbullterrier

American staffordshire terrier (amstaff)

Staffordshire bullterrier

Pitbullterrier

Pitbull

Bullterrier

Boerboel

Bullmastiff

Cão fila de são Miguel

Doberman

Dogo argentino

Dogo canario

Dogue de Bordeaux (Bordeauxdogg)

Fila brasileiro

Mastiff

Mastino napoletano (Neapolitansk mastiff)

Perro dogo mallorquin (Ca de bou, Mallorcamastiff)

Rottweiler

Shar pei

Tosa (Tosa inu)

Blandraser där dessa raser ingår är också förbjudna.

Källa: Väsbyhem