ANNONS

”Vi vågar inte berätta för föräldrarna”

Förskollärare vittnar om brister på Norrmalm. "Ohållbart", säger en av dem.
Förskollärare vittnar om brister på Norrmalm. "Ohållbart", säger en av dem.
Trånga lokaler, farliga promenader i trafiken och sjukskrivningar.
Tre förskollärare på Norrmalm vittnar om bristande villkor på stadsdelens förskolor.
– Det är ohållbart, säger en av dem.
ANNONS

– Vi känner inte att vi kan göra ett bra jobb. Barnen behöver fler vuxna nära sig.

Så säger en av tre förskollärare som Mitt i Vasastan träffat i samband med förskoleupproret #pressatläge. Hon är den enda av de tre som är kvar i yrket. En av dem sade upp sig på grund av den tuffa arbetsmiljön.

– Jag orkade inte.

Fler barn efter 40-timmarsveckan

De senaste åren har antalet barn per anställd legat på en stabil nivå på Norrmalm, visar siffror från Stockholms stad. Men enligt förskollärarna som Mitt i Vasastan pratat med är det ett trubbigt sätt att mäta kvalitet.

– Det man borde fråga sig är hur många timmar pedagogerna jobbar. Många jobbar deltid eftersom de inte orkar att jobba heltid i den här arbetsmiljön.

ANNONS

De har arbetat på flera olika förskolor i Vasastan under de senaste åren. Alla vittnar om hur beslutet om heltid, motsvarande 40 timmar i veckan, för förskolebarn med föräldralediga föräldrar inneburit nya belastningar i förskolorna.

– Barnen är här fler timmar, men det anställs inte mer personal. Hur kan de tro att det ska gå ihop? Det är ohållbart.

”Det är stress och panik”

Lokalbristen i Vasastan är en annan fråga som diskuterats länge. Flera förskolor har tillfälliga bygglov eftersom de ligger i ombyggda lägenheter eller kontorslokaler. Dessutom saknas gårdar på flera förskolor. Det är inte ovanligt att pedagoger och barn tvingas korsa hårt trafikerade vägar för att komma till grönområden.

– En av förskolorna jag arbetade på låg precis intill en stor väg. Folk stannade mig på gatan när jag var ensam med sex barn och frågade, hur vågar du? Det är stress och panik. Jag ansvarar ju för barnens liv.

– När föräldrarna kommer och hämtar ler man och säger att allt gått bra. Man berättar inte att man stressat som en galning.

”Vi gör det bästa av det vi har”

Johanna Hult, avdelningschef på förskoleavdelningen på Norrmalm, är medveten om lokalbristen.

– Vi tittar på hur vi kan förbättra lokalerna, men det är svårt att få lokaler som är byggda för förskolor. Det finns ingen mark att bygga på och det är svårt att påverka den mark som inte finns. Vi måste göra det bästa av det vi har, säger hon.

Finns det tillräckligt med utbildade förskollärare på Norrmalm?

– Det är brist på förskollärare i alla storstäder, och Norrmalm är inget undantag. Vi når de mål vi satt upp, men det är alltid en pågående rekrytering. Förskollärare rör på sig väldigt mycket.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.