Vågarna väcker känslor – även när de är borta

Ulrika Höglund, chef för Huddingehallen, har beslutat att ta bort vågen från Huddingehallen efter ett upprop på Facebook.
Ulrika Höglund, chef för Huddingehallen, har beslutat att ta bort vågen från Huddingehallen efter ett upprop på Facebook.
Efter en Facebookstorm har vågen plockats bort från Huddingehallen. Beslutet har mötts av blandade reaktioner bland badgästerna.

– Ett jättebra initiativ, säger Anna Ehlin.

Diskussionen om vågens vara eller icke vara i omklädningsrummen på Huddingehallen i har varit på tapeten en längre tid.

– Genom åren har vi fått en rad telefonsamtal från föräldrar som berättar att deras barn har använt vågen i simhallen och fått höra att de behöver banta, att de väger för mycket, säger Ulrika Höglund, chef för Huddingehallen.

Droppen som fick bägaren att rinna över var ett inlägg på Facebook, där en kvinna beskriver hur hon har sett en grupp småflickor väga sig och kommentera sina kroppar i omklädningsrummet.

Efter att ha läst inlägget Ut med vågen från simhallen beslutade Ulrika Höglund i samråd Marina Högland, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, att plocka bort vågarna från Huddingehallens omklädningsrum.

– Vi vill att våra gäster ska fokusera på hur de mår, inte på hur mycket de väger, säger Ulrika Höglund.

Hon får medhåll av Vibeke Bildt (FP), ordförande för kultur- och fritidsnämnden, som säger att hon blev tagen på sängen av beslutet.

– Vi har inte varit med och fattat ett beslut. Jag tycker att det är ett bra initiativ eftersom det kan bli oerhört belastande för både unga flickor och pojkar, säger hon.

Tror du att borttagandet av vågen kommer att minska problemen med utseendefixering?

– Jag tror inte att det kommer att minska problemet, men det är ett steg i rätt riktning.

Beslutet har mötts av blandade reaktioner bland badgästerna. När vi fotograferar Ulrika Höglund kommer en man fram till oss och säger:

– Ta genast tillbaka vågarna. De har funnits här i alla tider.

Ulrika Höglund rycker på axlarna och berättar att lejonparten av reaktionerna har varit positiva.

– Jag har fått ironiska kommentarer om att vi borde ta bort alla speglar när vi ändå är i farten. En har sagt att hen ska ta med sig en egen våg, säger hon.

Huddingebon Anna Ehlin tillhör dem som gör tummen upp till beslutet.

– Jag tycker att det är ett jättebra initiativ. Det kommer inte att lösa problemen med utseendefixering, men att låta dem vara kvar kommer bara att spä på problemet, säger hon.

Även simhallarna i Skogås och Vårby har plockat bort vågarna från sina omklädningsrum.

Vad tycker du om att vågen plockas bort?