Vägbula i cykelbana orsakade svår olycka

En man som skadade sig när han cyklade in i ett farthinder i på cykel­vägen i Fisksätra kräver kommunen på 50 000 kronor i skade­stånd.

– Man kan inte ha samma farthinder för cyklar som för bil­ar. Det är en korkad lösning, säger han.

För att få cyk­listerna i Fisksätra att sänka farten har kommunen anlagt vägbulor på cykelvägen. Det fick en man känna på när han och hans fru var ute och cyklade tidigare i somras. Mannen cyklade i låg fart och tappade balansen vid det första guppet. Därefter välte han när han körde in i det andra guppet och slog huvudet i marken.

– Jag uppmärksammade inte den första vägbulan. Den var inte utmärkt med någon skylt och var i ungefär samma färg som väg­banan i övrigt. Jag föll och fick en kraftig hjärnskakning, hjälmen gick sönder och jag bröt nyckelbenet. Jag fick också en minneslucka på 18 timmar, berättar han.

Pierre Persson, gruppchef på kommunens parkenhet, bekräftar att farthindret finns på cykelvägen sedan några år.

– Den här platsen ligger precis i en backe, det går väldigt fort där och vi har haft incidenter. Ingen har skadats men folk har blivit rädda för att gå där, säger han.

Han håller med om att farthindret kan vara svårt att se.

– Skylt saknas, däremot är det ritat i gatan. Jag har för mig att det är blått, men det kanske skulle ha varit vitt. Är man koncentrerad på annat kan det vara svårt att uppfatta, säger han.

Är det lämpligt att använda just vägbulor på en cykelväg?

– Kommunen gjorde bedömningen att det var lämpligt här. Det är svårt att säga vad man skulle ha i stället, det finns risker med exempelvis bommar också. Men nu när det har skett en olycka håller vi på att titta på det. Det är svårt att veta innan det händer något, säger Pierre Persson.

Han säger också att skyltar kommer att sättas upp för att varna om hindret.

Mannen som skadade sig tvingades vara sjukskriven de tre sista veckorna före semestern. Han känner fortfarande av det skadade nyckelbenet och har begärt 50 000 kronor i skadestånd för förlorad inkomst och sveda och värk. Han tycker inte att vägbulorna är någon bra lösning.

– Det är ett sätt att stoppa bilar. Att stoppa cyklister med vägbulor är fel sätt att göra det på. Bilar får bucklor, människor får frakturer. Det är en korkad lösning, de borde ta bort dem, säger han.