ANNONS

Vägen till den första bostaden

bostad sollentuna
Frida Ejneborn från Sollentuna bor i kollektiv i Kista.
bostad sollentuna
Det första rummet som Frida delade med sin sambo i lägenheten.
bostad sollentuna
Frida och hennes sambo delar på ett sovrum i kollektivet.
Långa bostadsköer och stigande priser har gjort det svårt för unga att flytta hemifrån i Järfälla. För många är det en osäker andrahandsmarknad som återstår. Frida Ejneborn blev lurad, men stod på sig och fick tillbaka pengarna.
ANNONS

För drygt fem år sen ställde sig Frida Ejneborn, 23, i åtta bostadsköer runt om i Stockholm. Men lagom till examen från personalvetarprogrammet har hon fortfarande för lite köpoäng för en ungdoms- eller studentlägenhet i Sollentunahem. Ködagarna räcker visserligen till en studentbostad i Väsby eller Sigtuna men där finns ett annat problem.

– Jag måste själv klara inkomstkravet, även om jag har en sambo och mina föräldrar hade kunnat vara borgenärer. Både med studiemedel och den lön jag haft när jag har jobbat extra räcker det inte till, säger Frida Ejneborn.

Lösning blev en klasskamrat till sambon som letade inneboende till lägenheten hans föräldrar köpt åt honom i Kista. I ett års tid bodde de i ett rum på cirka fyra kvadrat bakom en garderobsdörr.

– Det funkade eftersom vi kommer bra överens med de andra i lägenheten. Men dörren var inte ljudisolerad så hörde vi allt som hände i hela lägenheten och det var svårt att sova.


Dubbla andrahandshyror på sju år

Vad krävs egentligen för en bostad i Järfälla? Scrolla längre ner i artikeln om du vill veta hur många år du behöver stå i kön eller hur mycket du behöver spara.


Nu har de ett rum i samma lägenhet på knappt tio kvadrat med egen toa, kökshörna och garderob för 5000 kronor per månad. Där har de hela sitt liv.

– Vi har bott med andra länge nu och längtar verkligen efter att ha något eget. Ska jag gå ut i det gemensamma köket måste jag klä på mig. Jag längtar till jul, då ska alla andra åka hem till föräldrar så får vi lägenheten för oss själva i fem dagar.

ANNONS

Hon säger att de har haft tur. Många av deras studiekamrater bor i kollektiv med personer de inte trivs med eller hyr ett rum med micro för 9000 i månaden.

Flera hyr i andra hand. Och det kan bli en dyr och osäker tillvaro. Något Frida har egen erfarenhet av. Hennes första boende med sambon var ett svart andrahandskontrakt i Sollentuna centrum de fick betala drygt 5500 kronor för, trots att ordinarie hyra låg på 2100 kronor.

Och enligt lag får den som hyr ut en hyresrätt i andra hand ta ut max 10 procent över ordinarie hyra och detta under förutsättningen att lägenheten är möblerad.

– Från början tänkte vi inte på det men helt plötsligt ville hon flytta tillbaka och då satte hon upp lappar i trappen för att fråga om någon granne ville byta lägenhet. Det var då vi insåg hur mycket mer vi betalade.

Efter att ha rådgjort med Hyresgästförening ringde Frida till uthyraren och sa att de var beredda att ta upp ärendet till hyresnämnden. Uthyraren betalade tillbaka 22 000 kronor, den del av hyran som varit överpris, eftersom hon inte ville förlora kontraktet.

– Det var jobbigt men samtidigt fick vi råd att åka på en semester med några vänner. Det går inte att spara ihop till en semester när man pluggar.

Frida och hennes sambo står fortfarande kvar i flera bostadsköer men de tror aldrig att de kommer att få nytta av de poängen.

– I december tar jag examen och i juni min sambo. Så fort vi får jobb ska vi spara allt för att kunna köpa en lägenhet så fort som möjligt.

Frida och hennes sambo har siktat in sig på lägenheterna de ser genom fönstret i Ärvinge nära Järvafältet.

– Vi gillar verkligen Kista. Innan vi flyttade hit trodde vi att det bara var betong men på sommaren är det massa grönt och kor på bete.

Så ser läget ut i Järfälla

Hyresrätter:

Kötiden för en lägenhet genom Järfällahus är runt sex år. Personer som är folkbokförda i kommunen kan ställa sig i kö när de fyller sexton. Men för den som vill flytta hemifrån innan man fyller 22 får man leta efter andra alternativ. Det finns ännu inga ungdoms- eller studentlägenheter i det egna beståndet, däremot genom Stockholms bostadskö.

Bostadsrätter

För en del är det ett alternativ att köpa en lägenhet i Järfälla för att flytta hemifrån men ofta kräver det föräldrars hjälp. Många belånar sin egen bostad för att hjälpa de unga att köpa något eget.

– Men det är mycket svårare nu än för fem tio år sen i och med höjda krav på kontantinsats och amortering. Här har jag inget statistiskt underlag men om jag bara ser till min egen umgängeskrets blir konsekvensen att fler bor kvar hemma längre. Hyresrätter hittar du inte och om du gör det är de nybyggda och jättedyra, säger Per Stenmark, Husman Hagberg.

De flesta unga köparna i Järfälla är i 25 till 30-årsåldern.

– Det går bra i vissa grupper men andra har inte den möjligheten. Det ligger i sakens natur att många unga som köper en lägenhet har föräldrar med en ekonomi medan andra grupper tyvärr inte har den möjligheten och är mer hänvisade till andrahandskontrakt, som ofta leder till otrygghet, säger Stenmark.

Att köpa sin första bostad är en möjlighet för en del men idag krävs såväl en redig kontantinsats som goda inkomster och en rask amortering av lånet. Det senaste året har de billigaste ettorna gått på knappt 1,5 miljoner i Järfälla. Det innebär att man behöver spara drygt 1000 kronor i månaden i 17 och ett halvt år för att ha råd med kontantinsatsen eller 3500 i fem år.

Andrahand:

Sedan 2010 har kvadratmeterpriset för andrahandslägenheter fördubblats. Bland annat på grund av nyproduktion men också för att bostadsrätter kan ta ut marknadshyror. Enligt hyresgästföreningen har det också lätt till högre, ofta oskäliga, hyror för hyresrätter.

Priserna för ett boende i andra hand i Järfälla är inte lika högt som i city men kostar betydligt mer än ett förstahandskontrakt.

På Blocket ligger flera rum i lägenheter eller i villa i Järfälla ute för uthyrning med en månadshyra mellan 4000 och 5000 kronor.

– Vi har sett att det numera är en väldigt begränsad skara som har råd att bo i innerstan. Fler och fler tvingas omvärdera sin önskemål och flytta till kranskommunerna. Då stiger priserna även där, säger Linnea Aguero, presschef på Blocket.

De flesta uthyrarna kräver referenser, en månadshyra i deposition och tillämpar en månads uppsägning. Några kräver fast anställning.

Fakta

Vägen till bostad

Hyresrätter

Köstart: du kan ställa dig i kön när du fyllt 16 år.

Kötid: I genomsnitt sex år, den person med kortast kötid som fått en lägenhet 2017 hade stått i kön ungefär fyra år och sju månader.

Genomsnittlig hyra per kvadratmeter: 84,6 kronor

Antal hyreslägenheter i kommunen 2016: 8127

 

Bostadsrätter

Pris per kvadratmeter 2017: 31 343 kronor

Pris per kvadratmeter 2007: 14597 kronor.

Antal bostadsrätter i kommunen 2016: 13 310

 

Andrahand på Blocket

Förmedlade boenden 2017: 709

Förmedlade boenden 2010: 321

Hyra per kvadratmeter och månad 2017: 199 kronor

Hyra per kvadratmeter och månad 2010: 105,3 kronor

Genomsnittlig månadshyra för boende med ett rum 2017: 6139,1 kronor

Genomsnittlig månadshyra för boende med ett rum 2010: 3715,3 kronor.

Källa: SCB, Järfällahus, Sabo, Svensk mäklarstatistik, Blocket
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.