ANNONS

Vägen ut i världen började i Hägernäs

Jean Karlsson och katten Lukas hemma i uterummet i villan på Flädervägen. Bakom honom ett fotografi av hustrun Ing-Britt som inte lever längre. De var gifta i 63 år.
Jean Karlsson och katten Lukas hemma i uterummet i villan på Flädervägen. Bakom honom ett fotografi av hustrun Ing-Britt som inte lever längre. De var gifta i 63 år.
Jean Karlssons kamrater från första året som volontär vid Kungliga Roslags flygflottilj F2 Hägernäs. Därifrån fick han flera vänner som ledde honom ut ivärlden. Jean Karlsson sitter längst ner till höger.
Jean Karlssons kamrater från första året som volontär vid Kungliga Roslags flygflottilj F2 Hägernäs. Därifrån fick han flera vänner som ledde honom ut ivärlden. Jean Karlsson sitter längst ner till höger.
Som 16-åring började Jean Karlsson som volontär vid flygflottiljen i Hägernäs.

Det blev nyckeln ut i världen och förde honom både till kungen av Jemen och Etiopiska flygvapnet.

I november fyller han 90 år och nästa år firar Roslagens flygflottilj i Hägernäs 90-årsjubileum.
ANNONS

Jean Karlsson sitter i det prunkande uterummet på Flädervägen. Hibiskus och citronträd står i krukor på golvet. Jean Karlsson bläddrar i gammalt fotoalbum och katten Lukas kikar nyfiket på arken.

– Jo, jag har levt ett spännande liv, säger han.

Jean Karlsson växte upp i Täby, men har bott på vitt skilda platser i världen. Som 13-åring började han arbeta som på en kontorsmaskinsfirma inne i stan. Han åkte runt och bytte färgband på skrivmaskiner. Betyget har han fortfarande i plånboken: ”Ifall jag skulle söka ett nytt jobb”, säger han.

Men som 16-åring började han som volontär hos Kungliga Roslags flygflottilj F2 i Hägernäs.

– Jag ville ju inte jobba med skrivmaskiner hela livet. Och som alla pojkar var jag intresserad av flygplan, säger han.

Han kom till Hägernäs 1942, under kriget. I fyra år var han där och utbildades till korpral och furir.

– De försökte göra soldat av mig. Men det tyckte jag inte om.

Det var flygplanen och tekniken som intresserade honom, men han har aldrig velat flyga själv. Däremot har han suttit bredvid väldigt många gånger. Jean Karlsson utbildades till flygmekaniker på Hägernäs.

Efter kriget fick Jean jobb vid Norrlandsflyg och var med och flög ved till STF:s fjällstugor i fjällvärlden. Där träffade han också sin blivande fru Ing-Britt.

ANNONS

Väl tillbaka i Täby hörde en kamrat av sig från Hägernäs-tiden som nu arbetade i Jemen och skrev att kungen där behövde en flygmekaniker till sitt privata flygbolag.

– Jag frågade hur lång tid jag skulle behöva jobba för att ha råd med hemresan. Han svarade med att skicka en biljett.

Väl i Jemen hörde en annan kompis från F2 av sig. Han arbetade i Etiopien och ville ha Jeans jobb i Jemen. Så de bytte helt enkelt.

Jean och Ing-britt flyttade med två barn till Etiopien. Så småningom skulle de få fem barn. De bosatte sig fyra mil utanför Addis Abeba. Där arbetade Jean Karlsson som instruktör i Etiopian Airforce.

– Det var många svenskar som bodde i Etiopien på den tiden. Vi har ett hundratal om var som en liten svensk koloni.

Den förste svensk han träffade i Etiopien var Onni Niskanen, mannen som var rådgivare åt Haile Selassie och tränade Abebe Bikila, barfotalöparen som vann OS-guld i marathon 1960.

– Jag bodde hos Onni Niskanen första natten. Han var en trevlig prick, säger Jean.

Efter sju år flyttade familjen hem till Sverige och Täby igen. Jean arbetade först på Bromma och sedan på Arlanda där han blev kvar i 30 år. Där skrev han instruktioner för hur flygplanen ska skötas och var med om en fantastisk teknikutveckling under de åren.

I november fyller Jean Karlson 90 år och nästa år firar Roslagens flygflottilj i Hägernäs 90-årsjubileum.

– Jag har träffat så många människor genom åren. Det har varit det bästa med mitt yrke, säger han.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.