Vägen till världsturné går via Botkyrka

Inna Huttunen och Miradonna Sirkka från finländska cirkuskompaniet Recover Laboratory.
Inna Huttunen och Miradonna Sirkka från finländska cirkuskompaniet Recover Laboratory.
Bokare från hela världen har kommit till Alby för att se och boka nycirkusartister från Norden.
I dag är sista dagen på nycirkusmässan Subcase i Alby.
– Det är väldigt viktigt för oss att vara här, säger Inna Huttunen från finländska cirkuskompaniet Recover Laboratory.

Sedan Cirkus Cirkör flyttade till Alby har orten utvecklats till ett av världens mest kända nycirkuscentran i världen. De senaste åren har också mässan Subcase med Alby som huvudort samlat utövare från hela världen. I år är 150 utövare från den nordiska eliten här för att möta sina uppdragsgivare – nämligen bokarna.

– Det är bokare från 27 länder här, säger Elin Borrie som är marknadschef på Subtopia som arrangerar mässan.

”Affärsmässigt avgörande”

Under mässan har bokarna bland annat chans att se nya föreställningar och föreställningar på gång (”work in progress”).

Kaaos Kaamos med många medlemmar som bor i Botkyrka uppträdde på mässan. Foto: Pressbild.

Det är enligt Subtopia en affärsmässigt avgörande händelse och de här dagarna kan avgöra ett helt år för en artist eller ett cirkuskompani.

– Därför försöker vi att göra det så avslappnat det går för deltagarna, säger Elin Borrie när Lokaltidningen Mitt i möter henne utanför Hangaren nede vid Albysjön.

Nycirkus-fot pustar ut en stund i bastun vid Hangaren.

Utanför Hangaren har man placerat en stor badtunna och intill den en bastu. Innan vi går in i själva Hangaren passerar vi en bokare från Etiopien som slagit sig ned i en campingstol.

– Dereje bokar för en cirkusfestival i Etiopien, berättar Elin Borrie i förbifarten.

Mysigt för spända deltagare

Inne i Hangaren har arrangörerna också gjort det så mysigt det bara går. Här finns kafé, soffgrupper står utställda – och i ett avskilt rum finns tält så att den som behöver ska kunna ska kunna ta sig en tupplur.

Bokare ser föreställningar

Eline Borrie inne i Hangaren.

På mässan är det inte bara föreställningar och smakprov från sådana, utan också workshops och föreläsningar om forskning kring nycirkus. I en av sofforna i Hangaren sitter Inna Huttunen och Miradonna Sirkka från finländska cirkuskompaniet Recover Laboratory. De ska alldeles strax framföra ett smakprov av sitt koncept för publiken, ett slags resa där publiken kan delta. Det är en blandning mellan nycirkus och konst.

– Den här mässan är välkänd. Mötena här ger nya möjligheter. Vi har redan fått intresse från England, Danmark och Lettland, säger Inna Huttunen.

”Svenskt exportfenomen”

Mässan är stängd för allmänheten.

– Subcase, som mässan heter, har genomförts i nio år i det tysta, vilket är en fördel. Men nu tänker vi att det kunde vara dags att allmänheten får en inblick i den här växande och utvecklande kulturella grenen som är på väg in i finrummet och som ett svenskt exportfenomen, säger Paulina Sokolow som är pressansvarig på Subtopia.