ANNONS

Vågens vara eller icke vara

Thomas Lindell Taylor, anläggningschef, brukar själv inte ställa sig på vågen – han vet ungefär vad han väger i alla fall.
Thomas Lindell Taylor, anläggningschef, brukar själv inte ställa sig på vågen – han vet ungefär vad han väger i alla fall.
Efter facebook-stormen har vågarnas framtid på simhallarna blivit en fråga för idrottsförvaltningen.

– Det är en stark argumentation. Vi ska fundera ordentligt innan vi fattar ett beslut, säger Robert Sköld, avdelningschef.
ANNONS

Som Lokaltidningen Mitt i berättade i förra veckan var det Västertorpsbon Camilla Wikström som fick fart på debatten. Hennes inlägg: ”Ut med vågen från simhallen” hade på onsdagen delats 21 254 gånger på facebook.

Camilla Wikström skrev inlägget efter att ha sett småflickor väga sig och kommentera sina kroppar i omklädningsrummet på Västertorps simhall. Hon mindes också själv hur hon som 9-åring första gången vägde sig i en simhall, och sedan dess bantat i 33 år.

Vågar på simhallar har funnits av hävd. Anläggningschefen på Västertorps simhall Thomas Lindell Taylor tycker att diskussionen är viktig, men är inte säker på att borttagandet av vågarna skulle minska problemen med utseendefixeringen.

– Man borde ställa sig frågan: varför är vågen ett problem? Det handlar ju om de kroppsideal som förmedlas i samhället. Duschrummen kan ju vara ännu besvärligare ur det perspektivet, att barn jämför sig med andra.

Men kan inte vågen flyttas in till gymmet där det finns åldersgräns?

– Problemet är att man inte vill ha kläder på sig när man väger sig, säger Thomas Lindell Taylor.

men Västertorpsbon och simhallsbesökaren Annika Forsbom tycker att Camilla Wikström har helt rätt.

– Det allra enklaste är ju att ta bort vågen från omklädningsrummet, säger hon och får medhåll.

– Ja, varför ska vågen finnas där? Det är redan sådan hysteri med kroppar i samhället och vågen gör inte saken bättre, säger Susanne Christiansson.

ANNONS

Kransenbon Richard Mac Key är av annan åsikt:

– Det är inte vågens fel att unga blir kroppsfixerade. Det är föräldrarna som måste ta sitt ansvar och ge barnen självförtroende och berätta vad som är viktigt. Det tänker jag lära min dotter som nu är 21 månader.

Robert Sköld, avdelningschef vid idrottsförvaltningen, säger att man nu ska ta sig en allvarlig funderare över vågens framtid. Inte minst utifrån barnperspektivet.

– Det är en stark argumentation i facebookinlägget, säger han.

Det är dock inte alla kommunala simhallar som har vågar. I Skärholmen fanns det bara en våg på herrsidan, och när den gick sönder beslutade simhallsledningen att inte ersätta den.

– Men det fanns män som reagerade och saknade vågen, säger Thomas Lindell Taylor.

I Farsta simhall plockades vågarna bort – av underhållstekniska skäl – i samband med den stora ­renoveringen. Men simhallen tycker inte heller att vågar passar in i verksamheten.

– Det var klagomål i början, men nu är det ingen som frågar ­efter dem. Vi är en friskvårdsanläggning, med fokus på att må bra, inte på vikt och utseende, ­säger Ulrika Alm, arbetsledare.

Fakta

I Skärholmen togs vågen bort

Skärholmens simhall hade tidigare en våg på herrsidan. När den gick sönder beslutade ledningen att inte ersätta den. Något som inte alla män uppskattade.

I Farsta simhall plockades vågarna bort – av underhållstekniska skäl – i samband med den stora renoveringen. Men simhallen tycker inte heller att vågar passar in i verksamheten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.