ANNONS

Per väger miniportionerna varje dag

Per Damberg tänker kräva pengarna tillbaka för den bristfälliga maten.
Per Damberg tänker kräva pengarna tillbaka för den bristfälliga maten.
Påsklammet var skuret i millimetertunna skivor. Nu slår Per Damberg, 75, larm om att han inte blir mätt av hemtjänstens mat.
- Det är katastrof. Jag hoppas att kommunen agerar. Det är ju deras ansvar, säger han.
ANNONS

– Den 29 april var den värsta dagen, 170 gram vägde den portionen. Det var fläskkarré med potatis och bearnaisesås. Ser du här: såsen syns knappt.
Per Damberg, 75, bläddrar mellan bilderna i sin telefon. Bilder på barnbarnen varvas med Pers foton.
Per Damberg fotograferar och väger nämligen den mat han får av kommunens hemtjänst. Han visar bilder på fläskkarré, oxbringa och pankopanerad fisk.
– Den är kanske litet blek i smaken. Men jag kan förstå att man håller den neutral för att den ska passa många och att man ska få salta och peppra själv, säger han.
Vallentunabon Per Damberg är en av de pensionärer som får mat utkörd av kommunens hemtjänst. Enligt den biståndsbedömning socialtjänsten gjort är han berättigad att mot betalning få tre middagar i veckan levererade till sitt hem i Kårsta. En måltid kostar honom 48 kronor.

jag har frågar hemtjänstpersonalen säger de att alla ska få lika stora portioner nu.

Utkörningen fungerar som den ska men problemet är att han inte blir mätt på den mat han får. Enligt hans mätningar väger de flesta av hans portioner runt 200 gram eller strax över. Därtill får han en liten låda grönsaker i veckan.
– I december förra året blev det sämre. Innan dess hade vi en överenskommelse att jag skulle få en extra stor portion men när jag har frågar hemtjänstpersonalen säger de att alla ska få lika stora portioner nu.

Per Damberg gillar inte att man bytt till potatis med skal. Svårt för många äldre att skala, dessutom gör det portionerna ännu mindre när skalet ska bort.

Det är kommunens kostenhet som lagar hemtjänstmaten. Den lagas i Väsbygårdens kök där den också paketeras, ställs i kylar där hemtjänstpersonalen kan hämta den.
Kökschefen på Väsbygården vill inte svara på frågor om hur maten lagas eller fördelas och hänvisar vidare till sin chef. Kommunens övergripande kostchef, Charlotte Müntzing uppger att en hemtjänstportion ska motsvara en ”normalstor” portion för en vuxen.

”
Jag kommer att undersöka vikten på maten som skickas i matlådorna”.

Hon har tidigare inte fåll några signaler om att portionerna upplevts som för små. Med anledning av Mitt i:s frågor meddelar hon dock i ett mejl:
”
Jag kommer att undersöka vikten på maten som skickas i matlådorna”.
Per Damberg säger att han tänker kräva tillbaka pengarna han betalat för maten om ingen bättring sker. För att bli mätt de dagar han får hemtjänstmat kompletterar han med egen mat. Han kan både fixa egna mackor och tala för sig. Men han tycker synd om andra gamla som inte kan det.
– Det är katastrof. Jag hoppas att hemtjänsten agerar. Det är ju deras ansvar, säger han.
Från politiskt håll hävdar man att maten till äldre i Vallentuna är en viktig fråga. Och det måste ske förbättringar. Socialdemokraterna i Vallentuna har till exempel motionerat om att möjligheten att laga mat hemma hos de äldre som vill ska utredas.
– Det är ett prioriterat område just nu, säger Björn Furugen Beselin (C), socialnämndens ordförande.
I höstas gjorde socialförvaltningen, på politikernas uppdrag, en undersökning om hur nöjde de äldre var med maten som serveras inom äldreomsorgen i Vallentuna. Både kommunala och privata aktörer undersöktes.
Undersökningen visade att strax över 60 procent var nöjda med den mat som serverades.
– Det är ungefär som rikssnittet. Men det är alldeles för lite. Nämnden är överens om att det måste bli bättre. 80, 90 procent, helst fler ska vara nöjda, säger Björn Furugren Beselin.

 

ANNONS

Dietisten: 100 gram kött är rimligt”

40 gram kött var det i en av matlådorna som Per Damberg fick.
– 100 gram ungefär är rimligt, säger Elisabeth Rothenberg, bitr. professor i näringslära.

Elisabeth Rothenberg.

En portion från hemtjänsten i Vallentuna kommun ska motsvara en normalstor portion för en vuxen. Men hur mycket är det? Och vad behöver en äldre person för att få sitt näringsbehov tillgodosett.
Svårt att svara enkelt på enligt Elisabeth Rothenberg leg. dietist och biträdande professor på Högskolan i Kristianstad
– Olika personers energibehov varierar. Det beror på kön, hur mycket man rör sig och så vidare. En portion som inte är nog för en stor man kan vara stor nog för en liten tunn tant, säger hon.
Om man ser på färdigrätter som man kan köpa i olika affärer ligger de på ungefär 400 gram per portion. Här har vi sett flera exempel på portioner som väger från 170 gram till ungefär 250 gram. Är det rimligt?
– Det låter väldigt lite men jag har ju ingen möjlig att kontrollera uppgifterna. Ungefär 100 gram kött per portion är rimligt. När det gäller fisk är det litet mer.

Ungefär 100 gram kött per portion är rimligt. När det gäller fisk är det litet mer.

Vikt är dock ett vanskligt mått om man ska bedöma matens kvalitet.
– En huvudrätt ska tillfredsställa 25 -30 procent av dagens energihov. Kanske ska den då kompletteras med andra tillbehör, dryck, gärna mjölk och kanske en dessert, säger Elisabeth Rothenberg
Hon menar att ett stort problem vad gäller mat i äldreomsorgen är att det saknas tydliga riktlinjer. Förvisso finns riktlinjer hos Livsmedelsverket.
– Men för skolbarn finns en lagstiftning. Det finns inte lagkrav för kvalitén på maten i äldreomsorgen.