ANNONS

Vägglöss spreds från träfflokal till flera hem

Ture träfflokal har fått vägglöss.
Träfflokalen har stängt på grund av vägglöss.
I snart en månad har Ture träfflokal varit stängd på grund av vägglöss. Både personal och besökare har fått med sig skadedjuren hem och kommunen försöker hjälpa till för att alla ska bli kvitt vägglössen.
ANNONS

Ture träfflokal har kommunal verksamhet och ordnar aktiviteter för personer med psykisk funktionsnedsättning. I vanliga fall är det öppet varje vardag men nu har det varit stängt sedan 26 oktober.

– Det var en vårdcentral som gav oss indikationer på att det fanns en risk att lokalen fått vägglöss. Det beställdes spårhundar hit som bekräftade att vägglöss fanns i vissa delar av lokalen och det har pågått ett jättearbete sedan dess, säger Britta Åkerlund, avdelningschef på socialkontoret.

Fått med vägglöss hem

Ungefär 45 personer besöker träfflokalen varje vecka och flera personer, både besökare och personal, har fått med sig vägglöss hem. Kommunen försöker stötta och se till att vägglössen inte fortsätter sprida sig.

– Personal har erbjudits så kallad spårhund för att undersöka om det finns vägglöss hemma. Vad gäller besökarna på Ture görs individuella planeringar för att undersöka om det finns ev vägglöss och vilket stöd som behövs vid sanering.

Har ni verksamheten någon annanstans under tiden? 

– Nej, vi har veckovis bestämt andra former av verksamhet men den ordinarie har inte varit igång. Vi är jättebedrövade för personalen och brukarna, en del av besökarna är där väldigt ofta så vi vet att det fyller en viktig funktion.

Saneringen av lokalen är nu avslutad, men en del av möblerna ska ersättas och kommunen hoppas att lokalen kan öppnas inom två veckor.