ANNONS

Vägrar betala elev efter lärarens knuff

Pojken var stökig.

Till slut tappade en lärare tålamodet och knuffade till honom.

Nu riskerar läraren en varning och kommunen böter.
ANNONS

Eleverna i en högstadieskola i Sollentuna spelade fotbollscup. En pojke ska under hela turneringen ha uppträtt olämpligt och skrikit på både domare, lärare och skolkamrater.

Pojken, som inte hade ätit frukost, har själv berättat att han under dagen blev surare och surare. Efter att eleven fått flera tillsägelser och uppmaningar om att lämna fotbollsplanen tappade en lärare tålamodet.

Enligt läraren ska pojken ha svurit och skrikit åt honom vilket slutade med att läraren gav honom en knuff så att pojken föll baklänges ner i på ett fotbollsmål.

”Nu blir han mycket upprörd och börja knuffa på mig och gorma och skrika att jag är en ’jävla idiot’ och att jag är ’dum i huvet’ och att jag ’är trög’ varpå jag puttar till honom igen.”, skriver läraren till Skolinspektionen.

Pojken ringde sin pappa efter händelsen och några dagar senare anmälde de läraren till Barn- och elevombudet. Läraren var efteråt ångerfull och bad pojken och hans familj om ursäkt. Han tog också kontakt med skolans rektor.

Barn- och elevombudet har granskat ärendet och skriver i sitt beslut att läraren utsatte pojken för en kränkande behandling när han knuffade honom. Skolans huvudman, det vill säga Sollentuna kommun, ska därför betala 15 000 kronor i skadestånd till pojken.

Läraren riskerar också att få en varning av Lärarnas ansvarsnämnd.

Men kommunen vill inte betala skadestånd till pojken. Enligt Leif Hildebrand, chef på barn- och utbildningsförvaltningen, handlar det inte om pengarna.

– Lärarens beteende var olämpligt, men pojken uppträdde inte på ett sätt som man kan förvänta sig av någon i hans ålder. Han hade ett provocerande beteende och därför ifrågasätter vi skadeståndet ska betalas ut, säger han.

ANNONS

Kommunen kan i stället tänka sig att betala skadeståndet till en organisation, exempelvis Bris, Barnens rätt i samhället. Det är nu upp till Skolinspektionen att avgöra om de antar kommunens förslag eller väljer att driva frågan vidare.

Fakta

7 av 10 skolor har brister

Barn- och elevombudet, Beo, är en del av Skol­inspektionen.

Beo har till uppgift att beivra att elever utsättas för kränkande behandling i skolan. De tar emot anmälningar och företräder barn i domstol.

2011 fick Beo in 1 085 anmälningar om kränkande behandling. 290 ärenden ledde till kritik.

7 av 10 skolor som Skolinspektionen granskat har brister i sina planer mot kränkande behandling.

Källa: Skolinspektionen