ANNONS

Vaknade av explosionen vid Mariatorget

Carina Nildalen vaknade när sprängladdningen detonerade.
Carina Nildalen vaknade när sprängladdningen detonerade.
Ingen har ännu gripits misstänkt för nattens sprängdåd vid Mariatorget.
Carina Nildalen, som bor i porten intill, vaknade av den kraftiga smällen.
– Det var ett stort pådrag och glassplitter överallt. Väldigt obehagligt och overkligt, säger hon.
ANNONS

Vid lunchtid på måndagen hävdes polisens avspärrning kring huset och trottoaren vid Mariatorget där det strax innan klockan halv fyra på morgon detonerat en sprängladdning.

På måndagskvällen är det bara lite glassplitter, några röda koner och ett rött snöre för att hindra att porten används, som vittnar om nattens händelse. Och många nyfikna förbipasserande stannar till vid huset som ägs av Svenska Akademien.

Carina Nildalen, som bor i porten intill explosionen, vaknade av den kraftiga smällen.

– Det var svårt att förstå vad det var. Alla mina fönster vetter ut mot gården, så det var först vid femtiden när jag skulle ut med hunden som jag förstod vad som hade hänt. Då var det ett stort pådrag, och det var avspärrat och glassplitter överallt. Det var väldigt obehagligt och overkligt, säger hon.

Hon berättar att rutan till porten krossades för ett par veckor sedan, men att det i övrigt inte ska ha hänt något vid huset tidigare.

– Men det är klart att man undrar vad som har hänt nu, men jag vill inte spekulera, säger hon.

Thomas, som bor i samma trappuppgång som sprängladdningen detonerade, vaknade inte av smällen, men blev varse händelsen när polisen knackade på vid sjutiden.

– Jag har senare hört från grannarna att det var en rejäl smäll. Det är klart att det är obehagligt, men det var väl troligtvis riktat mot någon, så det är väl värst för dem, säger han.

ANNONS

Ingen gripen

Flera chefer inom Svenska Akademien står skrivna på adressen, men enligt den ständige sekreteraren Anders Olsson finns det ingen känd hotbild.

”Vad jag vet finns det ingen hotbild mot Akademien. Vi avvaktar polisens undersökning”, skriver han till SVT.

Vid 18-tiden på måndagskvällen hade, enligt polisen, ingen gripits för händelsen som utreds som allmänfarlig ödeläggelse.