ANNONS

Snart vaknar vikingarna till liv i Runriket

Under runrikets dag kan du få prova på vikinglivet.
Under runrikets dag kan du få prova på vikinglivet.
Vikingamarknad, smideskonst och trollerishow. Det nalkas runrikets dag som efter förra årets succé i Täby fortsätter att fira under en hel helg.
ANNONS

För elfte året i rad vaknar vikingatiden till liv i området kring Vallentunasjön. Den tidigare Runrikets dag sträcker sig nu över en hel helg efter förra årets succé.

– Förra året när vi firade tioårsjubileum i Täby hade vi både lördag och söndag och eftersom det var så lyckat ville vi fortsätta med det även i Vallentuna i år, säger Eleonor Åberg, projektledare för Runrikets dag 2017.

”Det är världens främsta område för runristningar” – Eleonor Åberg

Runriket består av 9 olika besöksmål runt Vallentunasjön i Täby och Vallentuna med kulturhistoriskt intressanta lämningar från vikingatiden.

– Det är väldigt unikt. Det är världens främsta område för runristningar och det är det vi vill förmedla under lite festligare former, säger Eleonor Åberg.

Vikingamarknad och trolleri

Det utlovas en riktig vikingamarknad och en lägerplats på ängen vid Vallentuna kyrka. Utöver marknaden blir det musikunderhållning, trollerishow och man får också möjlighet att ro vikingabåt och skjuta med pilbåge.

– Det ska finnas något för både stora och små, säger Eleonor Åberg, som också är glad att samarbetet utökat i år:

– Det är ett stort samarbete med kyrkan och Runrikets dag samarbetar också i år med Majfesten i Vallentuna som håller till i centrum på lördagen. Och för den som är särskilt intresserad kommer runologen Magnus Källström hålla ett fördrag den 21 maj klockan 13 på Mathiasgården.

Runrikets dag firas helgen 20 till 21 maj. Vallentuna kyrka kommer att vara öppen hela helgen med möjlighet att gå upp i tornet.

ANNONS

 

Fakta

Det här är Runriket

Porten till Runriket ligger vid Jarlabankes bro, strax norr om Täby kyrka. Där finns ett informationscenter med en utomhusutställning, en upplevelsepark och en rekonstruktion av det vikingatida monumentet Jarlabankes bro. Med Jarlabankes bro som startpunkt kan man ta sig runt Vallentunasjön till fots, på cykel, med bil eller buss.

Runrikets besöksmål är Jarlabankes bro, Täby kyrka, Broby bro, Fällbro, Risbyle, Gällsta, Gullbron, Vallentuna kyrka och Arkils tingstad.

Källa: Vallentuna Kommun