Vaksamma grannar är bästa skyddet

Britt-Marie Weldeus Hed foto­graferar fotspår efter ett inbrott.
Britt-Marie Weldeus Hed foto­graferar fotspår efter ett inbrott.
Polisen efterlyser vaksamma grannar när inbrotten ökar.

– Hur mycket larm man än har så är det människor som gått in och avstyrt, säger Britt-Marie Weldeus Hed vid närpolisen.

Förra veckan kunde ett inbrottsförsök på Ekebyvägen i Vallentuna avstyras, tack vare att en granne såg att något var på gång i grannvillan.

– Det är när någon är hemma som varit uppmärksam och engagerat sig som det verkligen har stoppats. Hur mycket larm man än har så är det människor som gått in och avstyrt, säger Britt-Marie Weldeus Hed, närpolis i Vallentuna och brottsplatsundersökare i Roslagen.

Polisen vädjar också till allmänheten att vara uppmärksam på bilar man inte känner igen i sitt område. Ser man något misstänkt bör man ringa 112, enligt Gunilla Rothelius, kvalificerad brottsförebyggare Roslagens polismästardistikt. Det räcker med en magkänsla att något inte stämmer, tycker hon.

– Ring hellre 112 en gång för mycket än en gång för litet.

Ofta kan ett samtal från grannar vara det som gör att polisen faktiskt hinner till platsen och kan gripa inbrottstjuvar.

– I Erikslund för ett par år sedan var det en man som ringde för att han sett något som inte kändes rätt. Då hann vi ut och kunde gripa tre inbrottstjuvar, säger Gunilla Rothelius.

Fakta

Brotten begås dagtid och centralt

De flesta av brotten i Vallen­tuna under året har begåtts dagtid när folk är på jobbet eller i skolan.

Ett vanligt tillväga­gångssätt är att krossa fönster eller glas på altandörrar.

De flesta brotten har skett centralt och dessutom nära varandra. I södra Vallentuna skedde två inbrott på adresserna bredvid varandra.

Källa: Robert Lundberg, polisinspektör vid Roslagspolisen