Vaktar dygnet runt efter stöld

Abo Said och hans bror har haft två inbrott sedan januari på bilfirman i Okvista.
Abo Said och hans bror har haft två inbrott sedan januari på bilfirman i Okvista.
Förra helgen stals en lyxbil och ett kassaskåp med ett 60-tal bilnycklar från en bilfirma i Okvista.

Efteråt tvingades personalen övervaka firman dygnet runt för att bilarna inte skulle stjälas.

– Vi har även letat i skogen efter kassaskåpet, säger ägaren Abo Said.

Abo Said är lite trött efter att bara ha sovit någon timme på natten. På en av ytterdörrarna syns brytmärken tydligt och stängslet runt bilfirman är uppklippt på flera ställen, tillräckligt stort för en flyktbil att ta sig igenom.

Det var förra helgen som Abo Saids bilfirma i Okvista industriområde hade inbrott. Ett kassaskåp och en lyxbil, en Mercedes, stals.

– Det var en chock, jag trodde min kollega skojade när han berättade att kassaskåpet var borta, säger Abo Said.

I kassaskåpet låg datorer, kontanter och ett 60-tal bilnycklar. Stöldgodset är värt drygt en halv miljon kronor och i slutet av förra veckan hade polisen inte gripit någon.

– Det måste ha varit flera personer som bar ut kassaskåpet. Det väger 160 kilo. Men de verkar också ha använt en kärra för vi hittade kärran där borta, säger Abo Said och pekar mot det uppbrutna stängslet.

För att förhindra att den som stulit alla bilnycklarna skulle komma tillbaka och stjäla fler bilar övervakade Abo Said och hans personal bilfirman dygnet runt förra veckan.

– Först vill man ge upp och sälja allt. Det här är det andra inbrottet som vi har sedan vi flyttade hit från Täby i januari. Men vi älskar det här jobbet. Det är bara att kämpa på. Jag fick sova en timme i natt i alla fall, när min pappa kom hit en stund, säger han.

Förutom att vakta hela nätterna åkte Abo Said runt i närliggande skogar för att själv leta rätt på kassaskåpet – och han hittade faktiskt ett.

– Det gjorde vi, i Lövsättra. Men det var inte vårt, säger han.

Efter att ha vakat i några nätter beslöt Abo Said i förra veckan för att påbörja bärgningen av bilarna till en bilverkstad som får byta ut alla lås.

– Vi måste det, så att vi kan sätta igång verksamheten igen, säger Abo Said.

De senaste åren har säkerheten på bilfirmor skruvats upp rejält, enligt Dan Olsson, distriktschef för Stockholms motorbranschförening. Och när inbrott sker är det inte vanliga dussintjuvar som ligger bakom menar han.

– Det är skarpa hjärnor som sysslar med den här typen av brottslighet. Stulna bilar försvinner ofta till Ryssland eller Baltikum och det går fort, säger han.

Fakta

Fler stölder i Okvista

I oktober förra året stals cirka 70 lastbilsdäck och 40 personbilsdäck från ett däckhotell i Okvista.

Däcken och fälgarna var värda totalt 319 000 kronor.

Brist på bevis gjorde att polisen var tvungen att lägga ner under­sökningen.