Väktare hotades med skjutvapen

Tjuvarna tog sig in på Tumba gymnasium genom att krossa en ruta i entrén. Hur många datorer de fick med sig är oklart.
Tjuvarna tog sig in på Tumba gymnasium genom att krossa en ruta i entrén. Hur många datorer de fick med sig är oklart.
Väktarna upptäckte tjuvligan precis när den lämnade gymnasiet och följde efter.

De stoppades brutalt – när en av tjuvarna siktade på dem med ett automatvapen.

Nu jagar polisen efter de fem medlemmarna.

– Det här är ett väldigt allvarligt tilltag och inte så vanligt vid inbrott. Men de blev ertappade och reagerade på det, säger Gabriela Åslund, stationsbefäl på Södertörnspolisen.

Inbrottslarmet på Tumba gymnasium gick i gång strax efter 02.30 i fredags morse. Två väktare från Securitas befann sig i närheten och efter bara ett par minuter kom de fram till skolan.

– Då såg de två bilar som precis åker därifrån, en mörk Saab och en vit skåpbil. Väktarna följde ­efter dem, säger Gabriela Åslund.

Tjuvarna hade krossat en ruta i entrén som vetter mot Sven Tumbas park och tagit sig in i lärarrummet och stulit ett antal datorer.

När väktarna följde flyktbilarna ut på Tumbavägen stannade plötsligt den vita skåpbilen. Föraren klev ut och stirrade på väktarna i sin bil, som backade undan, varpå skåpbilen körde vidare.

Men väktarna fortsatte följa ­efter.

– I korsningen Tumbavägen/Vreta Gårds väg stannar den vita skåpbilen igen och föraren kliver ut. Den här gången med vad väktarna uppfattar som ett automatvapen som han siktar på dem med, säger Gabriela Åslund.

Väktarna backade då igen, men samtidigt kom den mörka Saaben körande i hög fart. När den var jämsides med väktarnas bil siktade någon mot dem med något som liknade en pistol. Sedan försvann båda bilarna mot Hågelbyleden.

Ett stort polispådrag tog upp jakten. Enligt polisen var sex sju patruller, piketpolisen och en helikopter inblandade. Men jakten blev resultatlös. Ligan befinner sig fortfarande på fri fot och ingen har sett vare sig flyktbilar ­eller tjuvar. Att man inte har registreringsnumren gör det extra svårt.

– Nu satsar vi på inre spaning. Vi tittar på liknande händelser och följer upp de spår vi har och det som teknikerna hittat på brottsplatsen, säger Gabriela Åslund.

I slutet av augusti stals 50 bärbara datorer, värda totalt 300 000 kronor, från S:t Botvids gymnasium. Några veckor senare hittade polisen tio av dem i samband med ett koordinerat tillslag runt om i länet.

– Det är för tidigt att säga om det finns något samband, men vi tittar på om det finns likheter, ­säger Inga-Lill Hult på Södertörnspolisens särskilda gänginsats.

Securitas har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket och väktarna har fått debriefingsamtal.

– Det är naturligtvis en traumatisk händelse. De erbjuds den hjälp de behöver till exempel i form av stödsamtal. De jobbar som vanligt, men vid sådana här händelser får man hålla koll ett tag framöver, krisreaktioner behöver inte komma på en gång, säger Peter Köhler, informationschef på Securitas.

Fakta

Så gick dramat i Tumba till

1. Klockan 02.36 går larmet på Tumba gymnasium. Två väktare kommer dit bara ett par minuter senare. Då ser de två bilar, en mörk Saab och en ljus skåpbil, åka därifrån. Väktarna kör efter.

2. På Tumbavägen stannar tjuvarna och föraren kliver ut på vägen. Väktarna backar och tjuvarna åker vidare. Men väktarna fortsätter att följa efter.

3. Klockan 04.04 stannar den vita skåpbilen igen i korsningen Tumbavägen/Vreta Gårds väg. Föraren kliver ut och siktar på väktarna med vad de uppfattar som ett automatvapen. Samtidigt kör den andra bilen upp jämsides med väktarna och en av tjuvarna siktar på dem med något som liknar en pistol. Därefter försvinner tjuvarna spårlöst.