Väktare misshandlad i Sätra centrum

Sätra centrum
Sätra centrum.
En väktare misshandlades vid Ica Nära i Sätra centrum igår kväll. Unga män angrep mannen.
– Det här visar att centrumet behöver ordningsvakter, säger Andreas Bylger, som driver butiken.

Strax före klockan 8 i går kväll ringde Ica Näras väktare i Sätra centrum till polisen. Han hade blivit hotad av några unga män och ville rapportera detta. Någon timme blev samma väktare misshandlad av flera unga män. Enligt polisen var det tre personer.

– Han blev påhoppad och slagen. Sedan stack de. Vi har inte fått tag i någon. Vi får se om vi kan få hjälp av butikens övervakningskameror, säger Sven-Erik Olsson vid polisens ledningscentral.

Väktaren blev inte allvarligt skadad men fick uppsöka sjukhus för undersökning och vård. Två polisanmälningar har också gjorts, en om hot mot tjänsteman och en om våld mot tjänsteman. Bedrövligt, tycker Icahandlaren Andreas Bylger.

– Även om han inte blev allvarligt skadad är det förstås inte acceptabelt att han fick stryk på jobbet, säger  han.

ndreas Bylger, ägare av Ica Nära i Sätra.

Andreas Bylger, ägare av Ica Nära i Sätra.    Foto: Christian Johansson

Andreas Bylger hör till dem som länge krävt ordningsvakter och övervakningskameror i Sätra centrum, bland annat på grund av stökiga ungdomsgäng. Men centrumägaren, Sätra förvaltnings AB, har hittills har sagt nej. Därför anställde Andreas Bylger själv en väktare till sin butik i vintras. Både personal och kunder hade då känt sig hotade av ungdomar som kommit in i butiken och krävt att få plocka med sig varor.

– Den här händelsen visar att väktare inte räcker. Det är ordningsvakter som behövs i centrumet, säger Andreas Bylger.

En ordningsvakt har, till skillnad från en väktare, vissa polisiära befogenheter. Ordningsvakter får till exempel omhänderta personer som uppträder störande på allmän plats. Och faktum är att Ica Nära får en egen ordningsvakt redan i dag. Andreas Bylger har fått tillstånd av Polisen för att anställa en sådan.

– Det var planerat i förväg så det är en slump att han börjar jobba dagen efter angreppet, säger Andreas Bylger.

Säkerhetsföretaget Promota Security, där den misshandlade väktaren är anställd, införde arbetsförbud i Sätra centrum omedelbart efter händelsen.

– För närvarande finns vi inte i Sätra centrum. Vi måste utvärdera läget efter det här. Några detaljer om händelsen vill jag inte ge eftersom en polisutredning pågår, säger Cayen de Klonia vi Promota Security.

Mitt i har sökt centrumägaren Curt Ahnström, vd för Sätra förvaltnings AB.