Välj ditt område
Arkivbild.
Arkivbild.

Väktarkostnader fördubblade på ett år

Nyheter Väktarkostnaderna i Upplands-Bro kommun blev dubbelt så dyra förra året. Bilbränder i Bro centrum, brand i Källskolan och vaktuppdrag vid evakueringsboenden ges som förklaringar.

2015 betalade kommunen knappt 500 000 kronor för väktartjänster. 2016 hade siffran stigit till det dubbla: strax över en miljon.

Under året fanns en allmän hotbild mot flyktingboenden i Sverige vilket gjorde att kommunen tog in väktare vid sina evakueringsboenden. Branden i Källskolan krävde under begränsad tid väktare för att skydda brandplatsen.

Camilla Janson (S) Foto : Rickard Kilström

I Bro centrum var det de många bilbränderna som var orsaken till att ronderande väktare sattes in, samfinansierat av kommunen och kommunala bostadsbolaget Upplands-Brohus.

Med bakgrund mot detta tycker kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S) att utgifterna varit rimliga.

– Det var oroligt under våren och sommaren 2016 och då var det en nödvändig insats som vi bedömde att vi skulle göra. Och det är viktigt att komma ihåg att stora delar av väktarkostnaderna vid evakueringsboendena kom från statliga medel, säger Camilla Janson.


Kostnader för väktartjänster

I Upplands-Bro kommun 2006-2016

Källa: Upplands-Bro kommun


Flera Stockholmskommuner har de senaste åren haft ökade utgifter för väktare och ordningsvakter. I Sollentuna och Vallentuna har man till viss del en permanent rondering med väktare. Där menar politiska företrädare att kommunen får ta ett ökat ansvar när polisen inte räcker till.

Camilla Janson delar inte den bilden för Upplands-Bro.

– Det är inget vi har känt av just nu, men vi känner det finns en risk för en sådan utveckling. Men nu jobbar polisen med att stärka sin organisation och vi har ett gott samarbete, säger hon.Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

Amrita fick rasistisk lapp i brevlådan

Sjukvård

Hundratals marscherar mot BB-kaoset

Trafik

Långa köer på E4/E20 södergående i Hallunda

Blåljuskollen Haninge, torsdag
Morgonkollen

Man knivskars svårt – fick lungan punkterad

Nyheter

Här är kommunen som hyllas av Cykelfrämjandet

Dykare; Dykning; Instagram; Vändpunkt i livet; Patrik Jonson; Resarö; Vaxholm; Undervattensfotografering; Undervattensfoto
Livsstil

Patrik satsade på djupet efter vännens död