ANNONS

Väktarkostnader fördubblade på ett år

Arkivbild.
Arkivbild.
Väktarkostnaderna i Upplands-Bro kommun blev dubbelt så dyra förra året. Bilbränder i Bro centrum, brand i Källskolan och vaktuppdrag vid evakueringsboenden ges som förklaringar.
ANNONS

2015 betalade kommunen knappt 500 000 kronor för väktartjänster. 2016 hade siffran stigit till det dubbla: strax över en miljon.

Under året fanns en allmän hotbild mot flyktingboenden i Sverige vilket gjorde att kommunen tog in väktare vid sina evakueringsboenden. Branden i Källskolan krävde under begränsad tid väktare för att skydda brandplatsen.

Camilla Janson (S) Foto : Rickard Kilström

I Bro centrum var det de många bilbränderna som var orsaken till att ronderande väktare sattes in, samfinansierat av kommunen och kommunala bostadsbolaget Upplands-Brohus.

Med bakgrund mot detta tycker kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S) att utgifterna varit rimliga.

– Det var oroligt under våren och sommaren 2016 och då var det en nödvändig insats som vi bedömde att vi skulle göra. Och det är viktigt att komma ihåg att stora delar av väktarkostnaderna vid evakueringsboendena kom från statliga medel, säger Camilla Janson.


Kostnader för väktartjänster

I Upplands-Bro kommun 2006-2016

Källa: Upplands-Bro kommun


Flera Stockholmskommuner har de senaste åren haft ökade utgifter för väktare och ordningsvakter. I Sollentuna och Vallentuna har man till viss del en permanent rondering med väktare. Där menar politiska företrädare att kommunen får ta ett ökat ansvar när polisen inte räcker till.

ANNONS

Camilla Janson delar inte den bilden för Upplands-Bro.

– Det är inget vi har känt av just nu, men vi känner det finns en risk för en sådan utveckling. Men nu jobbar polisen med att stärka sin organisation och vi har ett gott samarbete, säger hon.