SL:s vakter ska bära kameror

SL-vakter ska bära kamera
Vakterna i kollektivtrafiken får kroppskameror.
Kamerorna ska öka säkerheten för ordningsvakterna, enligt Kristoffer Tamsons (M).
Kamerorna ska öka säkerheten för ordningsvakterna, enligt Kristoffer Tamsons (M).
De 40 patrullerna i kollektivtrafiken utrustas nu med kroppskameror. Det ska öka tryggheten och minska hot och våld mot ordningsvakterna. Det inspelade materialet ska även kunna användas i polisutredningar som bevis, enligt SL.

Varje dag finns ett 80-tal ordningsvakter i tjänst i kollektivtrafiken. De patrullerar två och två, och varje patrull ska nu utrustas med en kroppskamera.

– Det ska öka tryggheten för resenärerna, men även för ordningsvakterna, som ju utsätts för hot och våld i sitt arbete. Det har visat sig att kamerorna har en avskräckande effekt, säger Kristoffer Tamsons, trafiklandsringsråd (M).

Det är vakten själv som bestämmer när kameran ska slås på. De inspelade filmerna är krypterade och bara vissa behöriga personer kan se materialet.

Kamerorna kan även ta upp ljud, och polisen kan begära ut material vid utredning av brott.

Kostnaden beräknas till 800 000 kronor.

Ordningsvakterna ska hantera terrorattentat, och nu kan de tillhandahålla filmbevis för polisen. De får allt mer polisiära uppgifter?

– Nej, de har inte samma befogenheter som polisen. Men vi måste se till att de vakter vi har har den utbildning och de verktyg som behövs, säger Tamsons.

Helst hade han velat ha  tunnelbanepolisen tillbaka.

– Men som det är nu är ordningsvakterna en omistlig del av kollektivtrafiken.

 

Fakta

Inget tillstånd krävs för kroppskamera

✔️Kameraövervakning som innebär att kameror riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde kräver tillstånd från länsstyrelsen.

✔️Om det är en butik, bank, post, parkeringshus eller tunnelbanestation som ska övervakas räcker det med en anmälan till länsstyrelsen.

✔️Inget tillstånd behövs för att övervaka slutna områden inom företag, industriprocesser, rum i hemmet och liknande. Det avgörande är att allmänheten inte har tillträde till platsen.

✔️Handhållna kameror omfattas inte av kameraövervakningslagen.

✔️Datainspektionen har övergripande ansvar.

Källa: Arbetarskydd