Vakter ska hindra ”loppisproffsen”

Nu drar julmarknaderna igång. Älvsjö scoutkårs julmarknad har omkring tusen besökare.

– Många ser den som en start på julen. Vi brukar ha en fyra meter hög julgran, girlanger och julmusik. Det här är verkligen en tradition, redan 1946 hade vi den första julmarknaden, berättar Jonas Brunemalm som är aktiv inom Älvsjö scoutkår.

Allt från hemstöpta ljus till julkransar och lotterier finns att hitta på marknaden som anordnas vid Johan Skytteskolan, mellan klockan 11 och 15 nu på lördag. Skrabbelucker, en slags pannkaka, gräddas traditionsenligt utomhus.

Dessutom blir det en stor loppis som blivit så populär att scouterna måste ha dörrvakter – annars smiter ”loppisproffsen” in och fyndar innan marknaden har startat. En annan nymodighet är att marknaden har en egen ”bankomat”, en apparat som kan kopplas till mobilen så att kunderna kan handla på kort.

– Vårt bekymmer är annars att bankerna inte längre vill ta emot en stor mängd kontanter, säger Jonas Brunemalm.

För Älvsjöscouterna är marknaden en viktig inkomstkälla.

– Utan den hade vi inte kunnat köpa vårt klubbhus 1985 och göra nödvändiga ombyggnationer.

Fler julmarknader i söderort:

Fruängens centrum 29/11, klockan 10–18.

Godtemplargården, Älvsjö, 7/12, klockan 11–16.

Herrängens gård, Älvsjö, 7/12-8/12, 10–16.

Västertorps julmarknad 14/12, 10–16.

Tomtebarn från scouterna serverade rotmos på förra årets julmarknad vid Johan Skytteskolan i Älvsjö.FOTO: Jonas Brunemalm

Norrlänning vill dra skidspår i Långbro park

LÅNGBRO En inflyttad norrlänning saknar sin hembygds skidåkning och erbjuder sig att själv dra upp skidspår i Långbro park.

”Jag har all utrustning själv och skulle göra det helt på ideell basis”, skriver mannen i ett medborgarförslag ställt till Älvsjö stadsdelsförvaltning.

Mannen berättar att han själv alltid åkt mycket längdskidor och att han saknar att ha spår nära tillhands för sig och sin familj. Efterfrågan finns även bland grannarna, menar han.

Ny idrottshall byggs i Gröndal

GRÖNDAL En fullstor idrottshall för 20 miljoner kommer att byggas nästa år på Blommensbergs bollplan i Gröndal. Det beslutade idrottsnämnden i förra veckan.

– Jag är väldigt glad över att vi satsar på nya idrottshallar för barn- och ungdomsidrotten och att vi kommer att börja bygga totalt 5 stycken nya idrottshallar under 2014, säger idrottsborgarrådet Regina Kevius (M) i en kommentar. I dag finns 18 fullstora hallar i Stockholms stad. De nya hallarna ska förutom Gröndal byggas i Sätra, Vinsta, Hässelby och Hjulsta.