Vaktmästare ratas när skola måste spara

En vaktmästare fyra timmar per dag för 800 barn, elever och lärare. Det föreslår skolledningen på Tyresö skola och förskolan Slottsvillan.

– Rena galenskapen, säger Ulla-Karin Ervik, ordförande för Lärarförbundet i Tyresö.

På Tyresö skola går 655 barn. På förskolan Slottsvillan finns det 88. Tillsammans ska de och personalen från nästa läsår dela på en vaktmästare som jobbar halvtid, enligt ett besparingsförslag från skol- och förskoleledningen.

Ulla-Karin Ervik, ordförande i Lärarförbundet i Tyresö, spår en hösttermin där lärare inte får någon hjälp när kopiatorerna går sönder, möbler förblir trasiga, glödlampor inte byts ut och material inte beställs.

– Det här kommer att drabba den pedagogiska personalen, de är väldigt beroende av vaktmästare för att arbetet inte ska stanna upp, säger hon.

På Tyresö skola och förskolan Slottsvillan har 80 anställda skrivit på ett upprop för att få behålla de två halvtidsarbetande vaktmästare som arbetar på förskolan och skolan i dag.

I ett tillhörande brev skriver de anställda att beslutet att skära ner på en av tjänsterna innebär att säkerheten för barnen och övrig personal inte längre kan garanteras.

Skolans rektor, Lena Jansson, betonar att neddragningen av en vaktmästartjänst på halvtid fortfarande är ett förslag, men att alternativet är att göra sig av med en motsvarande pedagogtjänst.

– Det är alltid en kamp att ge barn det stöd de är berättigade att få, men i det här fallet har skolledningen valt att inte ha kvar en vaktmästare i stället för en pedagog, säger hon.

Enligt Lena Jansson är en förklaring till besparings­åtgärden det hyressättningssystem för kommunala skolor som infördes för drygt två år sedan.

– Tyresö skola har vackra fina lokaler med breda korridorer och det kostar, säger hon.

Tidigare i våras sade både Lena Jansson och biträdande rektor Anders Larsson upp sig. Lena Jansson är dock tydlig med att uppsägningarna inte har något med skolans kärva ekonomi att göra.

– Vi sade båda upp oss av personliga skäl, säger hon.

Fakta

Så fungerar skolornas ekonomi

2012 fick skolledare på kommunala skolor i Tyresö även ansvar för att betala hyra för skolbyggnaderna.

En extra slant för hyra bakades in i den skolpeng som följer med varje elev.

Enligt beräkningarna skulle skolorna få problem först då antalet elever sjunker och lokalerna blir för stora.

Syftet med förändringen är att kommunala skolor ska konkurrera på samma villkor som de privata.

Trots krav på löneökningar från lärarnas sida valde de styrande allianspolitikerna att inte höja skolpengen under 2014.