ANNONS

Välbesökt möte om flyktingboende

Fullsatt i Brageskolans matsal då kommunen kallade till informationsmöte om ett möjligt flyktingboende vid Enmansväg.
Fullsatt i Brageskolans matsal då kommunen kallade till informationsmöte om ett möjligt flyktingboende vid Enmansväg.
Omkring 120 Danderydsbor hade hittat till Brageskolans matsal i går, måndag, för att diskutera det tänkta flyktingboendet vid Enmansväg i Enebyängen.

Förutom besökarna fanns politiker, tjänstemän, polis och räddningstjänst på plats.
ANNONS

– Varmt välkomna, hälsade kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M) innan han lämnade över mikrofonen till bland annat fastighetschefen Kristin Åberg Nilsson.

Hon visade bilder på hur flyktingboendena skulle kunna komma att se ut, enplanspaviljonger med ljusgrå träfasader och parkeringsplatser.

– Varje huskropp kommer att bestå av tre till fyra lägenheter. Och det kommer att finnas mindre ettor, större ettor och tvåor, sa Kristin Åberg Nilsson.

Exakt vilka som kommer att flytta in i paviljongen vet inte kommunen. Men det kommer att vara personer som bott i Sverige i ett till två år. Och det kommer att vara både familjer, par och ensamstående som kommer att få skriva på korttidskontrakt med möjlighet till förlängning.

Precis som när det tillfälliga asylboendet vid gamla förskolan Pärlan diskuterades i november förra året rörde många av publikens frågor säkerheten kring boendet. Vissa menade att paviljongernas placering, precis intill Solgläntans förskola, skulle kunna innebära en risk för barnen på förskolan.

– Ni vet ju inte vilka det är som kommer hit, sa en av besökarna.

Men att boendet på något sätt skulle utgöra en risk för barnen på förskolan menade kommunens säkerhetschef Lars Winberg var mycket liten.

– Vi har gjort en bedömning och ser inga uppenbara risker med att placera paviljongerna vid förskolan, sa Lars Winberg och fick medhåll av polisen:

– Utifrån ett säkerhetsperspektiv ser vi inte att det inte finns några risker, sa kommunpolisen Stefan Dahlgren.

ANNONS

Flera var också positivt inställda till det tänkta boendet.

– Jag delar kommunen och polisens bild och välkomnar boendet. Möjligen såg barackerna lite fula ut, men det är en mindre sak, sa en mamma och fick medhåll från en annan besökare.

– Jag tycker att vi behöver göra det här, det är så världen ser ut.

Allt som allt uppskattar kommunen att man behöver cirka 50 bostäder för att kunna klara av flyktingmottagandet. I dag bedömer man att det finns ungefär 15 tillgängliga bostäder i Danderyd. Om paviljongerna vid Enmansväg blir av kan man addera ytterligare 17 stycken. Vilket innebär att kommunen behöver och planerar för cirka 15–20 bostäder till.

Exakt vad det blir av paviljongerna vid Enmansväg vet vi först senare i vår, då kommunstyrelsens och kommunfullmäktige behandlat färdigt ärendet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.