Valborg utan eld och fackeltåg på flera håll i Täby

Valborg 2019 blir brasfritt på många håll i Täby.
Valborg 2019 blir det brasfritt på många håll i Täby.
Det blir en valborg utan majbrasa på flera håll i Täby.
Räddningstjänstens avrådan från att elda har gjort att flera arrangörer väljer att avstå från fackeltåg och eld.

Viggbyholms Villaägarförening har ställt in sitt valborgsfirandet vid Viggbyängar med hänsyn till rådande brandfara, enligt information på föreningens hemsida.

Mindre brasa – eller ingen alls

Täby kyrkby scoutkår hade i år beslutat återuppta valborgsfirandet med traditionell majbrasa. Vädret gör att brasan blir mindre än planerat. Arrangören följer väderprognoserna noga.

”Vi kan dock med kort varsel behöva ändra beslutet om att elda. Vi tror att alla förstår detta och att vi kan få en jättetrevlig byfest även om brasan utgår”, skriver föreningen på sin facebooksida.

Slopar fackeltåget till Mörtsjötoppen

På flera håll i Täby är det tradition att gå i ett gemensamt fackeltåg på valborg. Ica i Täby kyrkby har i år dock beslutat att inte sälja facklor inför valborg, meddelar butiken när Mitt i Täby hör av sig dit.

Skarpängsföreningen som hade planerat för ett stor firandet på Mörtsjötoppen ställer in både majbrasan och fackeltåget. Men resten av firandet av vårens intåg med sång av Joyvoice, chokladhjul och matförsäljning kommer ske som planerat, enligt arrangören.

Grindtorpskyrkan kommer däremot att ha en liten brasa och ett litet fackeltåg även i år, enligt pastor Sven-Gunnar Hultman. Vatten finns tillgängligt och vattenslangar ska vara framdragna.

– Vi planerar en liten brasa på en grusplan i närheten av kyrkan. Den mindre i år. Vi har ett litet fackeltåg där facklorna läggs i brasan.

På måndagen fanns inga planer på att ställa in Grindtorpskyrkans planerade ”tysta” fyrverkeri.

– Det är ett vanligt fyrverkeri utan smäll.

Anders Forsman, som sitter i styrelsen för Gribbylunds fastighetsägarförening, berättar att beslut har tagit som att halvera rishögen vid Ängsholmsbadet. Han hoppas på regn och vindstilla och om det bedöms olämpligt att tända blir det ingen majbrasa i år.

Valborgeldar är sedan tidigare planerat att tändas även vid Ellavallen, vid vattentornet i Ensta och Kullen i Östra Vallabrink. Tidningen har ännu inte lyckats få fram uppgifter om hur arrangörerna där beslutat att göra i rådande läge.

– Brasan vid vattentornet i Ensta är också inställd, säger Anders Forsman, som räknar med mer folk då kommer till Gribbylund..

Vet du mer? Mejla Mitt i Täby?