Här firas valborg i Hammarby-Skarpnäck

eld valborg
Valborgsfirandet har sedan medeltiden fört människor samman.
I dag ser många valborg som ett firande av vårens ankomst men ursprungligen tändes troligen eldarna för att jaga bort onda väsen. Nästa söndag tänds valborgseldar på Nytorpsgärde, Skarpnäcksfältet och Kanslersvägen.

Vi går mot ljusare tider. I ett mörkt och kallt land som Sverige ser många tändandet av eldar som ett sätt att fira att ljuset börjar ­komma tillbaka.

–  Jag ser valborg som en familjefest där barn, ungdomar och vuxna gör något tillsammans. Det har gjort att mina tre barn inte har varit ute och festat utan har varit med mig, säger Victoria Tenggren från Unga Örnar i Skarpnäck som arrangerar valborgsfirande i Skarparby parklek.

Det blir förutom brasan, vårtal av Veronica Palm och körsång i samarbete med Svenska kyrkan.

– Vi har haft det här firandet i 30 år nu och räknar med att det kommer runt 5000-6000 personer, men det kan bli fler också, det hänger lite på vem som vårtalar, säger Victoria Tenggren.

Varför tror du valborgsfirandet är så populärt?

– Dels för att man firar in våren. Men också för att det blir en samlingsplats där alla träffas och pratar. På valborgsfirandet ser man plötsligt människor man känner men som man inte brukar träffa annars. Alla ses där och pratar och umgås och firar. Det är mysigt.

Ett lika stort firande arrangeras på Nytorpsgärde av Kärrtorps scoutkår. Där utlovas det förutom valborgseld, tivoli, fiskdamm, eldshow och lokala artister.

Den som vill ha ett valborgsfirande i mindre skala kan bege sig till Kanslersvägen där Skarpnäcks trädgårdsstadsförening arrangerar firande. Där blir det bland annat spontansång, fika, fiskdamm och en mindre brasa.

Valborgsfirandet är en gammal tradition som, enligt Nordiska museet, kom till Sverige från Tyskland under medeltiden. Ursprunget är katolskt och firas till minner av det tyska helgonet Walpurgis.

När vi så småningom blev protestanter försökte ­kyrkan göra sig av med katolska högtider, men med valborg hade man ingen framgång. Högtiden firades med eldar och att man förde oväsen, troligtvis för att försöka skrämma bort onda väsen.

Under 1800-talet plockades valborgsfirandet upp av studenter och i takt med att folk flyttade till städerna och folkrörelserna tog form på 1900-talet spred sig det valborgsfirandet som vi ser i dag.

Fakta

Här kan du fira valborg

Björkhagen/Kärrtorp på Nytorpsgärde

Kärrtorps scoutkår arrangerar valborgsfirande klockan 18-21.30

Brasan tänds kl 19.30

Därutöver utlovas scouttivoli, fika, fiskdamm, våfflor, lotterier, eldshow och framträdande av lokala artister.

Skarpnäcksfältet, Skarparby parklek

Unga Örnar arrangerar valborgsfirande klockan 18-22

18.15 Barnbrasan tänds

19.30 Kören sjunger in våren

20.00 Vårtal av Veronica Palm

20.15 Fackeltåget startar från Kulturhuset

20.30 Brasan tänds

21.30 Fyrverkeri

22.00 Avslutning

Skarpnäck vid gräsmattan söder om Kanslersvägen

Skarpnäcks Trädgårdsstadsförening, arrangerar valborgsfirande från klockan 19.30

Det blir kaffeservering, fiskdamm, växtlotteri och spontansång

Aktiviteterna drar igång klockan 19.30 och brasan tänds klockan 20.00.

Hammarbybacken

Sljöstadsföreningen arrangerar valborgsfirande klockan 17.30-21.30

Det blir musik, dans, körsång, eldshow, vårtal, ponnyridning , hoppborg och fika.

20.00 Brasan tänds

21.30 Fyrverkeri