Valborg i Rönninge blir ny tradition

Majbrasa på Flaten 2016.
Majbrasa på Flaten 2016.
I Salem fanns inget riktigt valborgsfirande förrän i fjol. Det blev så uppskattat att initiativtagaren Mia Franzén hoppas det blir tradition.

Hon är vice ordförande i kommunstyrelsen och tyckte att det inte riktigt dög att det i Salem bara ordnades ett tivoli på valborg.

– Så jag skrev en motion om att jag ville ha ett mer traditionsenligt valborgsfirande. Många här i Salem har åkt iväg till andra ställen där det finns eldar. Jag ville ha ett på närmare håll.

Förra året var det alltså premiär i Skönviksparken.

– Mina kompisar i politiken trodde inte att det skulle locka de unga. Men det kommer över tusen personer. Ungdomar, barn, människor mitt i livet och äldre. Alla generationer möttes. Det var ganska trångt, men det var så uppskattat. De som visste att jag idén var min kom fram och kramade om mig.

Alltså blir det valborgsmässofirande även i år. Kommunen håller i trådarna och får hjälp av föreningslivet.

Den här gången ska Mia Franzén hålla tal.

– Det känns väldigt roligt att ha fått frågan, säger hon. Det blir ett klassiskt vårtal utan politik som ska skänka lite värme.

Tror du att ännu fler kommer i år?

– Jag vet inte. Det var ju så enastående vackert väder förra året och det kan ha spelat in. Men det verkade ju som att folk var nöjda.

Kan detta bli tradition i Salem nu?

– Förra året var ju premiär. Andra året har det redan blivit tradition som jag ser det. Jag förutsätter att vi avsätter medel för att det ska fortsätta för det verkar finnas ett sug efter det här traditionella. Man kan förstås flina åt att små grodorna men den sortens familjeaktiviteter är faktiskt roligt. Om intresse finns har jag lovat att även ordna ett midsommarfirande i Skönviksparken.

Fakta

Här kan du fira valborg

Hågelbyparken: Brasa på dammen, blåsorkester, trafiklek, ponnyridning, rundturståg. Klockan 19–21

Lida friluftsgård: Tal, körsång, brasa. Klockan 18–22.

Tullinge Trädgårdstorp. Tal, sång, lotteri, korv, kaffe, fiskdamm. Elden tänds klockan 20.

Vasastugan, Grödinge. Tal, körsång, kaffe, korv, lotteri, brasa. Start klockan 19. Elden tänds klockan 20.

Skönviksparken, Rönninge. Underhållning från 19.30 med Rickard Broberg. Klockan 20 sjunger Rönninge Show Chorus. Vårtal av Mia Franzén 20.30. Majbrasan på Flaten tänds 20.45. Mer underhållninge 21.15.

 

Källa: Här firar du valborg i Botkyrka och Salem