Torkan hotar valborgseldarna – men arrangörerna hoppfulla

Valborg 2019 blir brasfritt på många håll i Täby.
Arrangörerna hoppas kunna tända brasorna även i år.
Elda eller inte? Det är frågan som många föreningar ställer sig inför valborg, sedan brandkåren förra veckan gick ut med avrådan från att elda. Aspnäskyrkan siktar på att kunna tända på.
– Vi kommer ha bättre släckningsmöjligheter i år, säger pastorn Johan Valinder.

Majbrasorna kan vara hotade. Efter en lång period med varmt och torrt väder finns risk att arrangörerna väljer att blåsa av det traditionella inslaget i valborgsfirandet. Det råder inget absolut eldningsförbud, men Storstockholms brandförsvar och Attunda brandkår avråder sedan förra veckan från eldning.

I Järfälla är det två stora, offentliga brasor som berörs. Arrangörerna, Barkarby-Skälby scoutkår och Aspnäskyrkan, följer noga väderleksrapporterna och kommunens och myndigheternas riktlinjer.

– Vi arbetar utifrån att vi ska tända, men det kan ändras, säger Johan Valinder, pastor på Aspnäskyrkan.

Kyrkan har skärpt säkerheten

Brandkårens avrådan innebär att man får elda, men att man gör det på egen risk. Samma budskap ger kommunen.

Även om Aspnäskyrkan är inställd på att genomföra det traditionella firandet så tar man riktlinjerna på stort allvar, enligt Johan Valinder.

– Vi kommer ha bättre släckningsmöjligheter i år. Vi kommer blötlägga ordentligt runt omkring och har hyrt in en bensindriven pump med brandslang som vi kan pumpa upp vatten ur sjön med, säger han.

– Dessutom blir brasan mindre i år. Det är fortfarande en ordentlig hög, men det blir inget jättebål, fortsätter han.

Scouterna: Kan bli ljusevent istället

På Barkarby-Skälbys scoutkår följer man också utvecklingen. Än har inget definitivt beslut fattats.

– Vi är ju ansvariga om det sprids och sätter eld på husen runtomkring. Då är det kanske inte så fiffigt att tända. Men vi har inte tagit något beslut än om hur vi gör, säger Katarina Laghem i Barkarby-Skälby scoutkårs valborgskommitté.

Men en inställd brasa ska inte få förstöra festen.

– Valborgsfirande blir det ju oavsett. Och i så fall med ett eld- och ljusevent istället. Någon form av eldceremoni blir det i alla fall, det är vi ju bra på inom scouterna, säger Katarina Laghem.