Valborgseldarna skulle skrämma onda andar

På torsdag tänds valborgseldar i både Runby och Fresta.

I dag ser många valborg som ett firande av vårens ankomst men ursprungligen tändes troligen eldarna för att jaga bort onda väsen.

Vi går mot ljusare tider. I ett mörkt och kallt land som Sverige ser många tändandet av eldar som ett sätt att fira att ljuset börjar ­komma tillbaka.

Men var traditionen att fira valborg kommer ifrån är lite oklart.

– Valborg är en försvenskning av Walpurgis som var ett tyskt helgon som helgonförklarades den 1 maj, men varför är lite oklart, säger Jonas Engman folklivsforskare på Nordiska museet.

Firandet dök upp i ­Sverige i samband med att landet kristnades och vi blev katoliker någon gång på 1000-talet.

När vi så småningom blev protestanter försökte ­kyrkan göra sig av med katolska högtider, men med valborg hade man ingen framgång. Högtiden firades med eldar och att man förde oväsen.

– Det troliga är att man försökte skrämma bort övernaturliga onda väsen. Delar av firandet finns ju kvar lite även i dag när ungarna slänger smällare i eldarna.

I bondesamhället var inte våren och sommaren en tid för avkoppling. Det var då arbetet startade och man skulle så och skörda så att man hade mat under resten av året.

– Att få en lyckad skörd kunde vara skillnaden mellan liv och död. Då blev det viktigt att skydda sig mot olycka, säger ­Jonas Engman.

Under 1800-talet plockades valborgsfirandet upp av studenter och i takt med att folk flyttade till städerna och folkrörelserna tog form på 1900-talet spred sig det valborgsfirandet som vi ser i dag.

– Ofta blir det en grannskapsfest där man samlas och tänder eldar och håller tal till våren. Det är en populär högtid.

Varför är den så populär?

– Jag tror att det beror på våren. I dag romantiserar vi våren och sommaren, det är då vi ska koppla av och förverkliga oss själva.

Valborgsfirandet är en gammal tradition, med anor från medeltiden.

Fakta

Valborg i Väsby

Runby Hage:

18.45 Vårtal med kultur- och fritidsnämndens ordförande Leif Bejhed (V).

19.00 Prisceremoni för stipendiater.

19.30 Brasan tänds.

19.45 Sing-Sing kören sjunger.

Korvgrillning, fiskdamm och lotterier utlovas.

Pulkbacken i Fresta:

19.45 Fresta mässingsklockor spelar musik.

20.00 Elden tänds och Frestas kyrkoherde Håkan Simonsson håller vårtal.

Källa: ­upplands väsby kommun