Våld normaliseras i ny pjäs för unga

I sann Ung utan pung-andra blir det mycket sång och musik på scenen.
I sann Ung utan pung-andra blir det mycket sång och musik på scenen.
På tisdag kommer rikspolischefen Anders Thornberg till Högdalen. Han ska se premiären på "Varför så x-trem?", Ung utan Pungs nya pjäs om hur våld snabbt kan normaliseras.

En musikgrupp deltar med liv och lust Youtubetävling – kämpar för att lyckas och pressar sina gränser för att vinna. Stämningen är god, och den blir inte sämre när en ny medlem kommer med – en kille som har extrema idéer om våld. Han sprider dem i gänget – och snart börjar hans ord och tankar kännas normala.

Det är, i stora drag, handlingen i ”Varför så x-trem?”, teatergruppen Ung utan pungs nya pjäs.

– Publiken får följa varje individs process i passerandet av gränser. Efter hand känns det normalt att till exempel sjunga om att sparka på den som ligger, säger Hanna Cederin, producent på den Högdalenbaserade teatern.

Ung utan pung har sina repetitionslokaler i samma hus där Fria teatern finns. Det är också på Fria teaterns scen det är är är premiär på tisdag. Där spelas den två gånger – vid en generalrepetition klockan 12.30 och vid premiären klockan 17.

Sedan blir det turné. Framför allt blir det högstadieelever och gymnasister som får se pjäsen, som i sedvanlig Ung utan pung-anda varvar nyskriven musik med dramatik.

– Vi brukar framför allt spela i skolor, som bokar in oss  Då har vi också workshops om gruppsociologiska processer. Frågeställningarna kretsar kring vilka vi blir i pressade situationer och om hur lätt det är att dras med i en gängdynamik, berättar Hanna Cederin.

Steg för steg tänjs gränserna i musikgruppen för vad man kan säga, till publiken och till fansen.   Foto: Pressfoto

Direkt efter premiärföreställningen presenteras det projekt som föreställningen är en del av, ett projekt som har syftet att förebygga våldsbejakande extremism bland unga.

Det blir också eftersnack, bland annat med rikspolischefen Anders Thornberg, som tidigare var Säpochef.

– Han har pratat mycket om att förebyggande arbete måste komma väldigt tidigt och brett. Det är ett jätteviktigt perspektiv och jag tänker mig att han kommer att ta upp det, säger Hanna Cederin.

Dessutom är flera föreläsare på plats. Säkerhetskonsulten Anders Klar, med erfarenhet från bland annat Afghanistan och Somalia, föreläser om hur man kan möta avhumanisering med en komplex människosyn och socionomen Leila Baksi berättar om sina workshops om att bearbeta rädsla och ta eget ansvar.

Ung utan Pungs projekt genomförs i samarbete med Arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (Mucf).