Våld och hot på skola var ”en lek”

Två ungdomar har dömts för att ha stulit, misshandlat och hotat flera minderåriga pojkar på en grundskola i Bro.

Enligt ungdomarna ingick misshandeln i en ”sifferlek”.

Förra veckan skrev Lokaltidningen Mitt i om två ungdomar från Bro som dömts för att ha trakasserat elever på en grundskola i kommunen.

Ungdomarna påstår själva att de hade tillstånd att misshandla sina kamrater. Allt ingick i en så kallad ”sifferlek”, enligt förhören.

– Pojkarna har blivit tillfrågade om sin skostorlek. Har de storlek 43 så tillåts de andra som är med i leken att slå personen 43 gånger, säger Magnus Nilsson, polisinspektör.

Tingsrätten köpte inte förklaringen om att det handlade om lek utan dömde en av ungdomarna för misshandel. Han ska ha misshandlat en 13-årig pojke utanför en pizzeria i Upplands-Bro, enligt domen för att förhindra denne att berätta för polisen om tidigare stölder.

Misshandeln föregicks av flera stölder på grundskolan. En av ungdomarna dömdes för stöld och övergrepp i rättsak efter att ha tvingat till sig en mobiltelefon av en 13-årig pojke. Vid ett annat tillfälle tvingades en pojke att ge ifrån sig sin väska.

Eleverna har gett mycket knapphändig information i förhör, vilket polisen tolkat som att de är rädda för gärningsmännen. I domen framgår hur de blivit hotade via sociala medier.

Magnus Nilsson ser ett ökat problem med maktlekar i skolan.

– Vi har sett en eskalering det senaste året. Problemet är att de som utsätts ofta har ett lågt förtroende för vuxenvärlden och drar sig för att anmäla. Det råder en ”ger man sig in i leken får man leken tåla”-mentalitet.

Mitt i har sökt rektorn på den berörda skolan.

Fakta

Hotades på sociala medier

Gärningsmännen skrev till en 13-årig pojke på sociala medier att han skulle dödas av folk de kände.

Till en annan 13-åring skrev de: ”Om du polisanmäler kommer X (reds anm) slå sönder dig”.

En 16-åring hotades via sociala medier för att han pratat med polisen. ”Alla är efter er ni ska se fucking kuksugare”, skrev gärningsmännen.

Källa: tingsrättens dom