ANNONS

Våld i nära relationer – så kan du hjälpa

Rita Grünbaum, samordnare mot våld i nära relationer i Järfälla.
Rita Grünbaum, samordnare mot våld i nära relationer i Järfälla kommun.
Våga se och våga synliggöra. Det är något av det som du kan göra för att hjälpa personer som utsätts för våld i nära relationer.
ANNONS

Det här är veckan då kommunen i samarbete med Järfälla kvinnojour uppmärksammar problemet med våld i nära relationer.

En vecka fri från våld kom till på initiativ av Unizon och MÄN och stöds av Sveriges Kommuner och Landsting, Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelserna.

Gratis filmvisning

Under hela veckan kan du se utställningen Cause of death: woman som visas på Jakobsbergs bibliotek. 

På onsdagskvällen kan du utan kostnad se den prisbelönta filmen Say something! på Kallhäll Folkets Hus.

Efter visningen blir det samtal om konsekvenserna för unga som växt upp i ett hem med våld. Samtalet leds av Unizon och Järfälla Kvinnojour.

Våga se

Rita Grünbaum är samordnare mot våld i nära relationer på Järfälla kommun och säger att veckan är ett sätt att sätta ljus på frågan. 

– Jag skulle såklart önska att alla 52 veckor var fria från våld. Men jag tänker att det ger oss en möjlighet att sätta lite fokus på de här frågorna som inte alltid får synas. Vi får fokusera på det våldsförebyggande arbetet som ofta får stå till sidan.

Rita Grünbaum hänvisar till en kartläggning som Brå gjorde 2014, där var femte person uppgett att de någon gång utsatts för våld av nuvarande/tidigare partner. Det betyder att så gott som alla på ett eller annat sätt känner någon som blivit utsatt, eller utsätter andra för våld.

Under veckan får personal inom skola och socialtjänst flera utbildningar relaterade till ämnet. Men vad kan man som privatperson göra?

ANNONS

– Då skulle jag säga två saker. Synliggöra – antingen genom att prata med personen det gäller, eller ta hjälp. Är det akut ska man ringa polisen. Handlar det om barn ska man ringa till socialtjänsten. Och våga se våldet – det är också därför vi har satt den här inramningen i veckan, att våga se och våga fråga. Inte gå med på att dölja, förminska eller mörka, säger Rita Grünbaum.

Fakta

Stöd och hjälp

Blir du själv utsatt för våld, misstänker att någon annan blir det eller att någon i din närhet utsätter andra för våld? Det finns hjälp och stöd att få.

Huskurage

Järfälla Kvinnojour

Lista över hjälp som finns i kommunen

Källa: Järfälla kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.