Lågt valdeltagande väntas i Värmdös kyrkoval

Gustavsbergs kyrka.
Gustavsbergs kyrka.
Det kallas ofta för det glömda valet.
Idag, söndag, är det dags igen.
Men om Värmdös medlemmar röstar i Kyrkovalet återstår att se.

Nästan 5,5 miljoner svenskar är medlemmar i Svenska kyrkan. Ändå röstade bara knappt 13 procent av de röstberättigade i förra kyrkovalet. 

I Värmdö röstade enbart en av tio församlingsmedlemmar 2013. På söndag den 17 september är det dags igen att gå till valurnorna.

SD ställer upp för första gången

Precis som att rösta till riksdag, landsting och kommun, så röstar man i kyrkovalet till tre beslutande instanser; lokalt, regionalt och nationellt.

I Värmdö församling finns det i år enbart en nomineringsgrupp att rösta på. De efter att Sverigedemokraterna inte fått ihop tillräckligt med namn och Samverkan för kyrkan gått samman med Kyrkan i tiden, KITIV. 

LÄS MER: Förtroendevalda i Värmdö församling

I Gustavsberg-Ingarös församling och i Djurö församling ställer Sverigedemokraterna, för första gången upp i valet med parollen ”Låt kyrkan vara kyrka”.

Valdagsfest i Gustavsberg

I Gustavsbergs kyrka hålls valdagsfest under söndagen med gospelkonsert och familjegudstjänst. Även på Ingarö hålls aktiviteter i samband med röstningslokalernas öppning.

Vallokalerna håller öppet från klockan 9-20.

Fakta

Det här röstar du till:

  • Kyrkomötet. Det nationella organ som beslutar om regler som berör hela kyrkan, såsom kyrkohandbok och psalmbok. Det var till exempel här man beslutade om vigselrätten för homosexuella 2009.
  • Regionalt. Här fastställer Stiftsfullmäktige budget, olika verksamhetsmål och kyrkoavgift. Det kan handla om kyrkans fastighetsbestånd och hur vårt kulturarv ska förvaltas.
  • Lokalt. Kyrkofullmäktige driver församlingsverksamheten nära dig. Här ingår dop, konfirmation, giftemål och begravningar. Men också barn- och ungdomsverksamhet eller sociala verksamheter för utsatta och flyktingar.
  • För att få rösta i kyrkovalet behöver du vara medlem i Svenska kyrkan, folkbokförd i Sverige och ha fyllt 16 år.
Källa: Svenska kyrkan