ANNONS

Här är valdeltagandet högst i stan

Rödgrön majoritet i stadsdelsnämnden, trots att Alliansen fick överlägset flest röster.
Rödgrön majoritet i stadsdelsnämnden, trots att Alliansen fick överlägset flest röster.
I Bromma finns valdistrikten med högst kommunvalsdeltagande i Stockholm.
Men trots ett gediget deltagande finns inga garantier för att det block som får flest röster av Brommaborna blir de som styr i stadsdelen.
I dag sitter en rödgrön majoritet i stadsdelsnämnden, trots att Alliansen fick överlägset flest röster.
ANNONS

I Bromma väljer många att rösta även i kommunvalet, och inte bara i riksdagsvalet. Faktum är att flera av Brommas valdistrikt toppar listan över distrikten med högst kommunvaldeltagande i hela Stockholms kommun.

I Ålsten gick till exempel så många som 94,8 procent och röstade i det senaste kommunvalet, och i Södra Ängby gick 94 procent och röstade.

Men även om många röstar så finns det inga garantier för att stadsdelen styrs av det block som får flest röster. Vid det senaste valet blev Moderaterna det överlägset största partiet i Bromma med över 34 procent av rösterna i kommunvalet. Allianspartierna kammade tillammans ihop 56,6 procent av Brommabornas röster.

Så röstade stockholmarna i kommunvalet 2014

Källa: Valmyndigheten

De rödgrönrosa fick 37,6 procent, Sverigedemokraterna 4,7 procent, och resterande procent gick till mindre partier, så som piratpartiet. Trots detta sitter Miljöpartiets Cecilia Obermüller på ordförandeposten i stadsdelsnämnden.

Stadsdelarnas röster är nämligen inte de som räknas när det kommer till stadsdelsnämnderna, som bland annat beslutar över förskola, äldrevård och parkskötsel. Här är det stadens gemensamma valresultat som styr, precis som i stadshuset. Och eftersom majoriteten i Stadshuset är rödgrönrosa, så återspeglas det även i Bromma.

Stockholms politiska strider genom tiderna

Av siffrorna från det förra kommunvalet att döma röstar man ungefär likadant i stora delar av Bromma. Moderaterna är största parti i 41 av 48 valdistrikt spridda över stadsdelen. I resterande sju distrikt är Socialdemokraterna störst. Majoriteten av dessa ligger i Blackeberg.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.