SD valdes in i Bro – utan valprogram

Johan Tireland, SD och en psalmbok
Johan Tireland, Sverigedemokraterna.
Sverigedemokraterna fick 15 procent av rösterna i kyrkovalet i Bro, men de vet inte vilka frågor de vill driva lokalt.
– Först måste vi få koll på läget från insidan, säger Johan Tireland (SD).

Sedan tidigare finns två nomineringsgrupper som har dominerat i kyrkofullmäktige i Bro: Hembygdens kyrka och Folkkyrkan. Båda tappade enligt det preliminära resultatet från valet i söndags röster till SD.

Hembygdens kyrka sitter trots det kvar på lika många mandat som tidigare medan Folkkyrkan har tappat tre till Sverigedemokraterna.

– Det är över förväntan. Vi hade hoppats på en fördubbling från det nationella valet 2013 så det är en stor seger att ha knipit tre mandat från Folkkyrkan. Vi är utomordentligt nöjda med valresultatet, säger Johan Tireland som är gruppledare för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige och ledamot i kommunstyrelsen.

Inget lokalt valprogram

Men trots framgångarna har partiet inga tydliga ambitioner med sina mandat på det lokala planet. Till skillnad från de andra nomineringsgrupperna presenterade inte SD något lokalt valprogram innan valet.

– Vi vill veta hur de arbetar och behöver få lite koll på läget från insidan först. Vi måste få en insikt i vad för verksamhet som bedrivs och hur den bedrivs. Det måste vi återkomma till när vi fått den insynen och kunskapen, säger Johan Tireland (SD).

Är det inte lite udda att gå till val utan att ha en riktning i vad man vill?

– Det skulle jag inte säga med tanke på att det är svårt att lägga ut en riktning och kurs innan vi vet vad de gör. Vi vill gärna ha mer på fötterna innan vi lägger någon riktlinje.

Sverigedemokraternas valrörelse kring kyrkovalet har i stora delar rört sig på en nationell nivå, där man menar att kyrkan hamnat fel och måste hitta tillbaks till mer traditionella värderingar.

Arbete byggt på samarbete

Hittills har arbetet inom Bro församlings kyrkofullmäktige till stor del byggt på överenskommelser mellan Folkkyrkan och Hembygdens kyrka. Den stora stridsfrågan på senare tid har handlat om på vilken adress en ny församlingslokal ska ligga.

– I kyrkan försöker vi komma överens så långt det går. Några gånger har man reserverat sig i enstaka beslut, men vi brukar enas om budget och alla har röstat för den de år jag har suttit i fullmäktige, säger Jan Owe som är ordförande för Hembygdens kyrka i Bro.

Han uttalar sig försiktigt om vad SD kan få för påverkan inom kyrkan i Bro.

– Det kommer att påverka i så motto att det kommer att komma upp nya frågor som inte varit uppe tidigare, som nya medlemmar har med sig i fullmäktige och som man måste ta ställning till. Sverigedemokraterna kan försöka driva några frågor som de vill ha upp på agendan, men det vet vi inte än, för vi har inte sett vad de vill lokalt, säger Jan Owe.

”Vi vet för lite om vad de vill”

Även inom Folkkyrkan verkar man ta valresultatet med ro.

– Vi vet för lite om vad de vill, men vi utgår ifrån att vi kommer fortsätta ha ett bra samarbete med Hembygdens kyrka, tillsammans är vi i klar majoritet. Vi kommer inte att söka något samarbete, det är upp till Sverigedemokraterna om de vill stödja oss, säger Folkkyrkans Per Åke Ljungqvist som är ordförande för kyrkorådet i Bro församling.

Johan Tireland menar att Sverigedemokraterna är öppna för samarbete med de två andra nomineringsgrupperna.

– Om vi tycker att någonting är bra så kommer vi givetvis att rösta på det förslaget oavsett vem som lägger fram det. Jag tror och hoppas på att det kommer finnas en bra dialog där, säger han.


Preliminärt valresultat Bro församlings kyrkofullmäktige