ANNONS

”Våldet har normaliserats”

Patrick Ungsäter.
Patrick Ungsäter.
Polisen uppfattade inte varningssignaler som fanns innan upploppet för tre veckor sedan.
– Det beror på att vissa allvarliga våldshändelser har normaliserats, menar Patrick Ungsäter, polischef.
ANNONS

Mitt i har tagit del av polisens checklistor över social oro från 1 oktober 2016 fram till den 19 februari i år. Listorna lämnas varje torsdag till stadsdelsförvaltningarna i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta för att ge en bild av läget i områdena. Utifrån det bedöms hur allvarligt läget i området är – från grönt eller gult till det allvarligaste: rött.

Från 1 oktober förra året till 19 februari i år har polisen bara vid ett tillfälle uppfattat läget som ”gult”. Det var samma vecka som två bröder sköts till döds på ett kafé i Rinkeby.

Polisen: Varje upplopp är ett misslyckande

Till listan skriver polisen kommentarer om veckans händelser. Den 17 februari skrev polisen: ”Vid ingripande angrips polis av ett 30-tal personer som sparkar och slår, kastar flaskor och burkar.” Men i checklistan skriver man att polisen inte mottagit några hot eller utsatts för stenkastning. Polisen rankade inte händelsen den 17 februari som allvarlig.

Två dagar senare bröt upploppen i Rinkeby ut.

– Det handlar om att vissa allvarliga våldshändelser har normaliserat eller att man utgick från att det var en enskild händelse. Vi måste alltid akta oss för att normalisera, följa upp och se till att hålla oss till våra rutiner, säger Patrick Ungsäter, chef för polisområde Nord.

Polisen checklistor kom till efter upploppet i Husby när även en metodhandbok för poliser publicerades för att lättare kunna identifiera social oro i olika områden och vara förberedda.

 

ANNONS