ANNONS

Våldet minskar när männen super mindre

Flaska alkohol nykter supa
Siffrorna talar sitt tydliga språk – våldet i offentlig miljö är på väg neråt. Regionpolischefen Ulf Johansson tror att ändrade alkoholvanor hos ungdomar är en bidragande orsak.
ANNONS

Våldet på gator och torg i Stockholm minskar. Antalet anmälningar om misshandel utomhus i länet har minskat med nästan tjugo procent över en tioårsperiod, enligt statistik från Brå som Mitt i tagit fram.

– Det är väldigt glädjande för alla i samhället. Och tittar man på samtliga våldsbrott utomhus så pekar trenderna antingen mot en minskning, eller en stabil nivå – inte en ökning, säger regionpolischefen Ulf Johansson.

Väsby – tryggare än du tror?

Han tror att en av anledningarna till den nedåtgående trenden handlar om ändrade vanor – framförallt hos unga män som oftast är de som utövar eller faller offer för våldet.

– Ungdomarna är allt oftare inomhus och dricker mindre. Fortsätter vanorna att gå i den riktningen så är det inte omöjligt att brottstrenden också fortsätter att gå neråt. Polisens samarbete med krögare och kommuner när det gäller överservering tror vi också har haft en effekt.

Våldsbrotten minskar – men otryggheten ökar

Personrånen generellt minskar också, vilket är särskilt glädjande säger Ulf Johansson, eftersom det är en stor faktor till oro i den offentliga miljön.

ANNONS

– Personrånen går också i trender, ena dagen rånas man för mobiltelefoner, andra dagen rånas man för sina Canada Goose-jackor.

Våldsbrotten går ner, men i de nationella trygghetsundersökningarna ser man att känslan av otrygghet går upp.

– Det finns ingenting som motiverar den ökade otryggheten. Jag tror att det ökade antalet grova brott, som dödsskjutningar, spiller över på vanliga människors känsla av otrygghet. Men det våldet rör sig nästan uteslutande om interna uppgörelser.

Mitt i granskar: Täby tryggare än du tror

Han säger att det i det offentliga samtalet är otroligt viktigt att vara tydlig och hålla sig till fakta.

– Man måste vara transparent om vilka brott man pratar om och vilka som utsätts, så man inte skapar en otrygghet som inte borde finnas.