Våldet minskar på Kungsholmen

Kommunpolisen Robert Lindgren tror att den minskade alkoholkonsumtionen ligger bakom minskningen av våldet i innerstan.
Kommunpolisen Robert Lindgren tror att den minskade alkoholkonsumtionen ligger bakom minskningen av våldet i innerstan.
Är du orolig för att utsättas för ett våldsbrott?  – Det är något jag aldrig funderat på, säger Anders Möller, 72 år.
Är du orolig för att utsättas för ett våldsbrott? – Det är något jag aldrig funderat på, säger Anders Möller, 72 år.
Är du orolig för att utsättas för ett våldsbrott?  – Självklart är man det, men det får inte stoppa en, säger Anne-Charlotte Billefält, 47 år.
Är du orolig för att utsättas för ett våldsbrott? – Självklart är man det, men det får inte stoppa en, säger Anne-Charlotte Billefält, 47 år.
Är du orolig för att utsättas för ett våldsbrott?  – Jag rör mig på ställen där jag vet att det är säkert. Jag skulle inte gå själv genom Humlegården till exempel, säger Henrietta Munter, 19 år.
Är du orolig för att utsättas för ett våldsbrott? – Jag rör mig på ställen där jag vet att det är säkert. Jag skulle inte gå själv genom Humlegården till exempel, säger Henrietta Munter, 19 år.
Är du orolig för att utsättas för ett våldsbrott?  – Nej det skulle jag inte säga att jag är. Jag är mer orolig för det som händer i samhället än för mig själv, säger Lars Högmo, 24 år.
Är du orolig för att utsättas för ett våldsbrott? – Nej det skulle jag inte säga att jag är. Jag är mer orolig för det som händer i samhället än för mig själv, säger Lars Högmo, 24 år.
Lynchmobbar som löper amok på Centralstationen, skjutningar i förorten, rån och knivskärningar på öppen gata. I bland kan det kännas som att samhället går utför. Men faktum är att våldet minskar – både på Kungsholmen och i hela Stockholm.

Klicka på vår interaktiva grafik längst ner på sidan för att se hur brottsutvecklingen sett ut under åren och i staden.

Våldsbrotten minskar i samhället – både i Stockholm i stort och på Kungsholmen. Och det har de gjort under många år, visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

På Kungsholmen sker de flesta våldsbrotten kring Fridhemsplan. Även här har brotten minskat.

– Under den senaste 5-6 åren har vi lagt stora resurser för att förebygga våld i offentliga miljöer. Vi har haft en stor helgresurs som jobbat mot detta varje helg och vi kan också se en nedgång av våldsbrotten under dessa dagar, säger polisen Robert Lindgren som är ansvarig för arbetet mot våld i offentlig miljö i innerstan.

Enligt honom beror våldsbrotten till stor del på alkoholkonsumtionen.

– 70-80 procent av gärningsmännen när det gäller den typen av brott är påverkade. Det är oerhört viktigt att om den här positiva utvecklingen ska hålla i sig måste vi ha en stramare och hårdare alkoholpolitik. Krogar som inte kan hålla alkoholnivån nere måste förlora sina tillstånd, säger han.

I många fall är det svårt att säga säkert huruvida en brottstyp minskar eller ökar eftersom anmälningsbenägenheten också kan variera. Men med just våldbrotten är det annorlunda, menar Felipe Estrada som är professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

– Det som gör det mer säkert är att vi även har andra källor. Frågar man exempelvis allmänheten om dess utsatthet för våld ser vi att det är färre som uppger sig ha blivit utsatta, säger han.

Det så kallade gatuvåldet minskar alltså enligt statistiken. Färre blir misshandlade utomhus och färre blir rånade. Orsakerna är enligt forskningen flera. En är förändrade livsmönster, en annan är nya säkerhetslösningar.

– Men när det gäller våldsbrott pratar man också, inte minst i Sverige, om ändrade alkoholvanor och ett minskande berusningsdrickande, säger Felipe Estrada.

Samtidigt finns det en bild av att samhället kontinuerligt blir våldsammare och våldsammare. Något som helt enkelt inte stämmer, enligt honom. Han menar att medierna kan spela in, att brott säljer lösnummer.

– Men det finns också en politisk dimension där frågan lyfts fram av vissa grupper för att samtidigt kunna visa handlingskraft. Det finns ett intresse av att måla upp en bild av att Sverige står inför en systemkollaps och den bilden drivs aktivt. Sen att forskningen visar att folk känner sig trygga stämmer inte in i den berättelsen, säger han.

Men bara för att våldsbrotten går ner generellt betyder inte det att det är lika för alla.

– Parallellt med den utvecklingen har vi en ökad ojämlikhet när det gäller inkomster och boendesegregation, vi blir allt mer skiktade efter social bakgrund. Man kan tänka sig att brottsligheten följer också den utvecklingen och att den goda utvecklingen inte kommer alla till del.

Se kartan i fullskärm