Våldet tog två kvinnoliv

Den 73-åriga kvinnan och den 39-årig fyrabarnsmamman lever inte längre. Den 54-åriga kvinnan är kvar i livet, men ärren efter mordförsöket blir bestående.

Samtliga är offer för det grova våldet mot kvinnor i Tyresö den senaste tiden.

I Tyresö har det riktigt grova våldet enbart drabbat kvinnor den senaste tiden.

Det visar en genomgång av samtliga domar med koppling till Tyresö förra året. Tre kvinnor misshandlades svårt/mördades av män de kände väl.

– Det är fruktansvärt. Sådant här ska inte behöva hända, säger Helena Rooth, kommunens samordnare för våldsutsatta i nära relation. I Tyresö finns stöd för våldsutsatta i nära relation, familjerådgivning och kvinnojour.

Män som känner att de behöver prata om sin relation kan vända sig till manscentrum i Haninge.

De senaste fem åren har Sveriges kommuner fått hundratals miljoner kronor för att jobba mot mäns våld mot kvinnor. Ändå fortsätter män att döda kvinnor de känner.

Helena Rooth menar att det förbyggande arbetet måste utvecklas. Efter mordet på den 39-åriga fyrabarnsmamman i Granängsringen har till exempel socialtjänsten och polisen skärpt sina samarbetsrutiner.

När våld i nära relationer polisanmäls ska den som anmäler alltid erbjudas kontakt med socialtjänsten. Liknande samarbetsavtal finns med vårdcentralerna och psykvården – dock inte med akutsjukvården.

– Men tyvärr bygger det mycket fortfarande på att den som behöver hjälp efterfrågar den, säger Helena Rooth.

Hon tror att ökad kunskapsspridning om våld i nära relationer skulle kunna rädda liv.

Fler måste lägga sig i om de hör eller ser någon blir slagen, men det handlar också om att tvätta bort den skam som den som blir slagen ofta känner och därför inte söker hjälp.

– Ingen ska behöva skämmas för att den blir slagen, säger hon.

Enligt siffror från Brå står män för 90 procent av allt dödligt våld i Sverige. I genomsnittt tar det 95 personers liv varje år.

Fakta

Dömda för grovt våld och mord i Tyresö 2012

I oktober 2011 häller en 58-årig, kriminellt belastad man, koncentrerad spolarvätska på en kvinnlig bekant i hennes hem på Bollmoravägen. Sedan tänder han på. Kvinnan lyckas slita sig loss och släcka elden, men får svåra brännskador. I januari döms mannen till fängelse i nio år och sex månader för försök till mord och mordbrand.

I slutet av februari 2012 misshandlar en 42-årig berusad man sin mamma så svårt att hon är nära att dö. Misshandeln sker i deras gemensamma hem på Kumla allé. Mamman förs till sjukhus och avlider i maj, 73 år gammal. I november döms sonen för synnerligen grov misshandel till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

I juli 2012 knivhugger en 44-årig man sin 39-åriga sambo till döds i deras hem på Granängsringen. Paret har fyra barn tillsammans, varav ett befinner sig i lägenheten när 44-åringen går till attack. I oktober döms han för mord till fängelse i 15 år. Kvinnan hade polisanmält sin man för misshandel tidigare.