ANNONS

”Väldigt orolig att det här bara är en krusning”

Kulturborgarrådet Emilia Bjuggren i Bredängsskolan på en konsert med El Sistema
Emilia Bjuggren (S) är kritisk mot att Kulturskolans verksamhet hotas.
Att Kulturskolan på Hägerstensåsen kan tvingas lägga ner är en följd av den nya majoritetens minskade kulturbudget, menar tidigare kulturborgarrådet Emilia Bjuggren (S).
– Den budget som kulturförvaltningen fått kommer att leda till kraftiga minskningar inom verksamheten.
ANNONS

En hyreshöjning med 20 procent och mindre pengar i budgeten gör att Kulturskolan på Hägerstensåsen riskerar att förlora sina lokaler. Det är något som oppositionsrådet och tidigare kulturborgarrådet Emilia Bjuggren (S) reagerar starkt på.

– Vi är väldigt oroliga att det här bara är en krusning. Den nya majoriteten skär ner på kulturen.

Hyreshöjningen beslutades av förra majoriteten

Lokalen på Hägerstensåsen ägs av Stockholms stad och hyreshöjningen beslutades under den förra mandatperioden, när Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ var i majoritet.

– Vi har haft en princip att vi inte subventionerar på hyressidan. Men om fastighetskontoret justerar hyran måste verksamheten kompenseras.Det är en och samma stad, var man bestämmer sig för att ta kostnaden ska den enskilda medborgaren inte behöva bekymra sig om, säger Emilia Bjuggren.

200 barn kan drabbas

Omkring 200 barn och unga går i olika verksamheter på Kulturskolan på Hägerstensåsen.

– Att vi kan ha den här Kulturskolan mitt på Hägerstensåsen är fantastiskt, men i stället för att se möjligheterna blir allting svårt för den borgerliga majoriteten. Kulturskolan har en enorm bredd, men i stället för att ta tillvara på det väljer de att använda det som ett instrument i budgeten för att sänka skatten.

Emilia Bjuggren är också orolig för att avgifterna till Kulturskolan kan komma att höjas.

– Den nya majoriteten har ökat intäktskraven på Kulturskolan. Jag har svårt att se hur det ska gå till utan att höja avgifterna. Det är en oro för oss. Kulturskolan är en möjlighet för barn att lära sig och utöva kultur oavsett bakgrund och ekonomiska förutsättningar. Det är demokratiskt viktigt.

ANNONS

Naddebo: ”Vi satsar på Kulturskolan”

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) har inte velat ställa upp på en intervju, men skriver i ett mejl till Mitt i:

– Den nya majoriteten satsar på Kulturskolan. Vi tror att kulturpengar ska gå till kultur och därför skär vi ner på lokalkostnaderna, inte på antal elever. De senaste åren har pengar som ska gå till barns kulturutövande istället gått till ökande lokalhyror. Nu har vi fått ärva en höjning på 20 procent på lokalen i Hägerstensåsen som ett resultat av den förra majoritetens politik.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.